Kruchy młyn Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty.

Herbatniki:

  • 750 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao)
  • Sklejanie młyna:
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

Herbatniki
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyciąć potrzebne do wykonania młyna elementy (podstawa z koła o średnicy 12 cm, ciasteczka w kształcie trapezu do zbudowania konstrukcji ok. 16 sztuk, kwadratowe ciasteczka 4 sztuki, 4 trójkąty do zbudowania dachu oraz skrzydła wiatraka). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietanę podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę. Chwilę odczekać, a następnie mieszać aż do powstania gładkiej, czekoladowej polewy.
Sklejanie młyna
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Na okrągłą podstawę układamy trapezowe ciasteczka. Sklejamy je za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Następnie przyklejamy kwadratowe herbatniki i skrzydła wiatraka. Z trójkątnych herbatników układamy dach młyna. Całość ozdabiamy polewą z gorzkiej czekolady.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 92

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1744

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1