Sezon na truskawki

Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost, że działa przeciwzapalnie

Czy kawa z mlekiem jest zdrowa dla organizmu? Z tym stwierdzeniem zgadzają się duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, którzy w ostatnich badaniach dowiedli, że napój wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dowiedz się, jakie prozdrowotne właściwości ma kawa z mlekiem.

Kawa z mlekiem | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy napój, po który rano sięgają tysiące Polaków, wykazuje właściwości przeciwzapalne? Choć do tej pory, pijąc kawę z mlekiem, cieszyliśmy się głównie jej pysznym smakiem i pobudzającym działaniem, to już wkrótce możliwe powinno być poznanie też jej prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Wszystko za sprawą badań przeprowadzonych przez zespół specjalistów z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Kawa z mlekiem - właściwości

Jakie są właściwości kawy? To przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych przeciwutleniaczy. Zwłaszcza tych z grupy polifenoli, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny. To on wywołuje stany zapalne w organizmie. Polifenole zapobiegają też szkodliwemu działaniu wolnych rodników i starzeniu się komórek.

Co więcej, zawarta w napoju kofeina, już po ok. pięciu-ośmiu minutach zaczyna wchłaniać się, pobudzać organizm do działania i stymulować mózg do lepszej pracy. Czarna kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz przyspiesza spalanie tłuszczu

Z kolei mleko powoduje, że kawa staje się łagodniejsza - zarówno w smaku, jak i dla żołądka. Nie działa już tak drażniąco, jak w przypadku małej czarnej. Ponadto mleko jest cennym źródłem wapnia. 

Kawa z mlekiem - badania

Okazuje się, że kawa w połączeniu z mlekiem może działać skuteczniej niż jej podstawowa czarna wersja. Jak do tej pory niewiele było badań na temat współdziałania polifenoli, czyli przeciwutleniaczy zawartych w kawie, z innymi cząstkami, jak np. białkami, których z kolei dostarcza mleko. Ich wspólny wpływ na ludzki organizm stał się więc przedmiotem najnowszych badań naukowców z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze

Każda bakteria czy wirus, dostające się do ludzkiego organizmu, wywołują reakcję układu odpornościowego. Jest ona potocznie nazywana stanem zapalnym. Takie stany zapalne pojawiają się też m.in. w wyniku przeciążenia mięśni czy ścięgien oraz są charakterystyczne dla reumatoidalnego zapalenia stawów. Naukowcy szukają więc skutecznych sposobów na wzbudzenie w komórkach odpornościowych organizmu silniejszych właściwości przeciwzapalnych, by ludzkie ciało szybciej zwalczyło dolegliwości.

Zespół naukowców z Kopenhagi zbadał więc, jak polifenole zawarte w kawie zachowują się w połączeniu z aminokwasami pochodzącymi z mleka. Wyniki ich analizy wskazały, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocniony.

Komórki odpornościowe człowieka wzmocnione o kombinację tych dwóch cząsteczek są dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole. Oznacza to w skrócie, że biała kawa działa prawdopodobnie korzystniej (wykazuje silniejsze działanie przeciwzapalne) niż mała czarna. To wciąż faza testowa badań, które oczywiście będą kontynuowane. 

Tym bardziej że naukowcy planują także w przyszłości sprawdzić, czy podobne działanie mogą mieć inne rodzaje żywności dostarczające polifenoli i aminokwasów. Może się więc wkrótce okazać, że dodanie łyżki jogurtu do sałatki z warzyw wzbogaci organizm w cenne antyoksydanty, wykazujące silne działanie przeciwzapalne i będzie dużo bardziej opłacalne niż zjedzenie samej sałatki. 



Materiał po raz pierwszy ukazał się 21.02.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl, sciencedaily.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 918

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3