Kandyzowane pomarańcze - do ciast i nie tylko

Aby uprzyjemnić sobie chłodne jesienno-zimowe wieczory, często sięgamy po rozgrzewające napoje, pełne przypraw korzennych, imbiru i... pomarańczy! Przedświąteczny okres zdecydowanie kojarzy się z tymi owocami i cytrusowym zapachem, który wydzielają. W artykule skupimy się na kandyzowanej pomarańczy, tak chętnie używanej do słodkich wypieków świątecznych. Sprawdź, w jaki sposób możesz ją jeszcze wykorzystać.

Jak zrobić kandyzowane pomarańcze| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 Kandyzowana pomarańcza to prawdziwy smakołyk, którym szczególnie często raczymy się w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Pysznie smakuje jako dekoracja ciast, ale też jako przekąska - z czekoladą. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych Czytelników na desery z kandyzowaną pomarańczą.

Jakie właściwości ma pomarańcza?

Trzeba przyznać, że pomarańcza to prawdziwa bomba witaminowa. W średniej pomarańczy znajduje się 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To jeden z powodów, dla których szczególnie zimą warto jeść te owoce. Ich regularne spożycie wzmocni odporność i uchroni przed infekcjami. Pomarańcze korzystnie wpływają też na stan skóry i ułatwiają wchłanianie żelaza.

Również skórka pomarańczowa - częsty dodatek do ciast i deserów - jest źródłem ważnych dla organizmu mikroelementów. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Wspomaga metabolizm, dlatego przyspiesza proces odchudzania. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, dostarcza błonnika i witaminę C.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić kandyzowaną pomarańczę?

Na pewno widziałeś kiedyś kandyzowane pomarańcze i może miałeś nawet okazję ich spróbować, choćby w Tłusty Czwartek na pączku z lukrem. Czy wiesz jednak, czym są kandyzowane pomarańcze? To nic innego jak owoce zakonserwowane przez wielokrotne smażenie ich w coraz słodszym syropie.

Jak zrobić kandyzowaną pomarańczę? Na początku dokładnie umyj (a nawet wyszoruj) owoc i sparz go wrzątkiem (to zminimalizuje ryzyko spożycia szkodliwych środków chemicznych, jakimi pryskane są cytrusy w zimie). Następnie pokrój na bardzo cienkie, około milimetrowe plastry. Na dużą patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj i ciągle mieszając, rozpuść cukier.

To właśnie syrop, w którym zamoczysz plastry pomarańczy. Zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj przez około godzinę. Pamiętaj, by co kilka minut obracać owoce. Gotowe pomarańcze wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Gdy syrop całkowicie zastygnie, przełóż do słoika lub dekoruj ciasto.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

Skórka z pomarańczy dostępna jest w większości supermarketów. Polecamy jednak, żebyś przygotował jej domową wersję. Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Podobnie jak w przepisie na kandyzowane pomarańcze, na początku wyszoruj dokładnie i wyparz owoc. Obierając, podziel skórkę na ćwiartki. Pozbądź się białej części skórki. Pozostałą skórkę pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Tak przygotowaną skórkę zalej wrzątkiem i gotuj przez około pięć minut. Odcedź i powtórz czynność jeszcze raz.

W garnku wymieszaj wodę z cukrem i wrzuć do niego ugotowane skórki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Następnie ostudź, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Zobacz: Koktajl z pomarańczą i awokado

Jak przygotować desery z kandyzowaną pomarańczą?

Gdy wiesz już, jak przygotować kandyzowane pomarańcze oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, śmiało możesz zabrać się do przygotowania pysznych deserów z ich użyciem. Podsuniemy ci wiele pomysłów na ciasta oraz inne słodkości, które świetnie sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Wypróbuj sprawdzone przepisy na świąteczne desery i poczęstuj swoich najbliższych tymi smakołykami.

1. Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą

 Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą Zobacz przepis

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kandyzowana skórka pomarańczy

 Kandyzowana skórka pomarańczy Zobacz przepis

Kandyzowana skórka pomarańczy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

 Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie Zobacz przepis

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową

 Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową Zobacz przepis

Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Odwrócone ciasto mango-pomarańcza

 Odwrócone ciasto mango-pomarańcza Zobacz przepis

Odwrócone ciasto mango-pomarańcza/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

17 sposobów na wykorzystanie skórki pomarańczy i innych cytrusów »

Jakich herbat lepiej nie pić przed snem? »

Jak uratować przypalony sernik? »

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5