Ewa_Gotuje

Jedzenie ma znaczenie, czyli dieta w futbolu

W zdrowym ciele, zdrowy duch. To przysłowie zna każdy. We współczesnym profesjonalnym sporcie nie ma już miejsca na przypadek. Nic więc dziwnego, że zawodowi piłkarze i kluby bardzo dbają o dietę.

Fot. shutterstock.com

Jak czasy się zmieniają idealnie pokazuje historia z Mistrzostw Świata 2006. Po przegranym meczu z Ekwadorem (0:2) reprezentację Polski czekało spotkanie z Niemcami. Atmosfera wokół kadry gęstniała i podczas konferencji prasowej w Barsinghausen nie pojawił się ani ówczesny selekcjoner, ani żaden z piłkarzy. Do dziennikarzy wyszedł za to... kucharz reprezentacji Polski, który nie odezwał się ani razu. Jak można się domyślać nie poprawiło to atmosfery wokół kadry, a wręcz przeciwnie. Kucharz reprezentacji Polski, to brzmiało dumnie i przed wielkimi wydarzeniami w piłce nożnej kucharze mieli swoje pięć minut, bo opowiadali o tym, co przed meczami jedzą nasi kadrowicze.

Bez nałogów

To jednak było dekadę temu i dziś nikogo już nie rusza dobrana dieta dla piłkarzy, specjalne menu przed i po meczu. Legendarne już dbanie i jadłospis przez kapitana reprezentacji Polski, czyli „Lewego", odbierane jest jako wzór, a nie jego „widzimisię". Piłkarze zdają sobie sprawę, że jeśli chcą wejść na wyższy poziom lub utrzymać się w absolutnym topie muszą prowadzić zdrowy tryb życia, odpowiednio się odżywiać itd. To już nie czasy piłkarzy, którzy kilkadziesiąt lat temu palili papierosy, imprezowali, pili alkohol, by na drugi dzień strzelać gole w kluczowych meczach. Dziś konkurencja, intensywność są na dużo wyższym poziomie. Tak jest w klubach, nie tylko już najwyższych lig oraz w reprezentacjach Polski. Pojawiły się firmy, które dobierają odpowiednią dietę piłkarzom i indywidualnie o nich dbają.

Piłka nożna to ogromny wysiłek

Przykłady widzimy wszędzie, w najlepszych ligach Europy, czy w reprezentacji Polski. Ona także mocno się zmieniła, bo dawno, dawno temu wyglądało to zupełnie inaczej, a obecnie na konferencjach nie pojawia się kucharz. Obecnie reprezentacja Polski to wzór profesjonalizmu. Zmiany we władzach PZPN, w sposobie funkcjonowania centrali, przełożyły się na wizerunek i status związku oraz całej polskiej reprezentacji. Dziś biało-czerwoni to dobro narodowe. Reprezentacja jest najlepszą i najbardziej rozpoznawalną drużyną w kraju i może liczyć na wsparcie wielu partnerów biznesowych, dzięki czemu kadra może zadbać o piłkarzy w każdym szczególe. Firm, które wspierają kadrę jest wiele, są to największe marki ze swoich branż. We współczesnym futbolu jednym z ważniejszych partnerów są zakłady bukmacherskie. Tak jest na całym świecie i w Polsce. Dlatego jednym z oficjalnych sponsorów reprezentacji Polski jest bukmacher - STS. Polski Związek Piłki Nożnej poważnie podchodzi również do tematu diety i odżywiania graczy, czego przykładem jest dokument zamieszczony na stronie internetowej związku. Każdy kto ma ochotę może dotrzeć do pracy naukowej pt. „Dieta i suplementacja w piłce nożnej" autorstwa dr farm. Jakuba Czaji. O tym, że dieta to podstawa dla zawodowych piłkarzy niech świadczy kilka przykładowych liczb:

 

  • 18 godzin - tyle nawet piłkarze spędzają na boisku podczas treningów w jednym tygodniu
  • 1500 - tyle rodzajów różnych aktywności wykonuje piłkarz podczas jednego meczu
  • 8-12 kilometrów - taki dystans pokonuje zawodnik podczas jednego meczu
  • 3000-4000 kcal na dobę - tyle wynosi średni dzienny wydatek energetyczny piłkarza
  • 800-1200 kcal - to średni koszt energetyczny piłkarza w trakcie 90 minut gry

 

Idealne odżywianie piłkarza

Jak widać to już nie przelewki i do tematu podchodzi się bardzo poważnie. Dlatego piłkarze mają zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany. Te przetworzone należy przyswajać w okresie okołowysiłkowym. Z kolei węglowodany nieprzetworzone zaleca się przyjmować w okresie 3-4h przed lub po wysiłku. Po treningu lub meczu zaleca się zadbać o węglowodany, ale również o białko. Istotną kwestią jest oczywiście nawadnianie, bo piłkarze tracą średnio od 0,8 do 1,5 litra potu na godzinę. Po meczu lub treningu zawodnicy muszą dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość antyoksydantów, które pomagają w procesie regeneracji mięśni, czyli np. owoce, warzywa i suplementy. Co ciekawe także ściśle określona dawka kofeiny, pozytywnie może wpłynąć na parametry osiągane przez piłkarza. Kofeina poprawia dokładność podań oraz siłę wyskoku. Naukowcy przekonują, że trzymanie się ściśle określonego planu odżywiania i dostarczanie odpowiednich minerałów organizmowi nie tylko poprawi parametry danego piłkarza, ale i pomoże w regeneracji i uniknięciu kontuzji. Gra jest więc warta zachodu i kucharze nie są potrzebni na konferencjach prasowych.

 

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 65

15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0