Jakie sałatki można zrobić z jajek? Takie frykasy możesz zaserwować na Boże Narodzenie

Ten lubiany przez Polaków dodatek świetnie sprawdzi się jako składnik wielu przystawek. Jakie sałatki można zrobić z jajek? Na pewno pyszne, ale również soczyste i sycące. W połączeniu z rybami, szynką, kukurydzą czy porem smakują obłędnie. Odkryj 7 najlepszych sałatek z jajkiem.

Jakie sałatki można zrobić z jajek? 7 najlepszych przepisów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polacy kochają sałatki, które pasują zarówno na śniadanie, lunch, kolację, jak i przekąskę podaną gościom na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. W zależności od liczby i rodzaju użytych składników mogą być trudniejsze lub prostsze do przygotowania. Poniższe przystawki należą do drugiej grupy - są smaczne i ekspresowe do zrobienia. Odkryj, jakie sałatki można zrobić z jajek i z czym łączyć ten składnik, żeby najlepiej smakował.

Sprawdź także: Najlepsze ziemniaki do świątecznej sałatki jarzynowej. Źle dobrane potrafią zepsuć jej smak

Jakie sałatki można zrobić z jajek?

Już do popularnej jarzynowej część Polaków dodaje jajka. To składnik niezwykle uniwersalny, który można połączyć z wieloma innymi produktami. Jakie sałatki można zrobić z jajek? Z pewnością te z dodatkiem ryb (np. łososia, makreli lub tuńczyka), warzyw (ziemniaków, rzodkiewki, kukurydzy czy pora) czy zieleniny (roszpunki lub szczypiorku). Już z samych jajek, majonezu i koperku można przyrządzić aromatyczną przystawkę, wprost idealną do świeżego pieczywa.

Co więcej, smak i konsystencja przekąski zmieni się w zależności od tego, czy dodasz jajko kurze, czy przepiórcze. Do zrobienia sałatki możesz wykorzystać jajka na twardo, na miękko albo poszetowate. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jakie sałatki można zrobić z jajek, to musisz wypróbować siedmiu najlepszych przepisów. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Najlepsze przepisy na sałatki z jajek

Jedne są soczyste i sycące, inne lekkie i orzeźwiające. Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki z jajek - instrukcja poprowadzi cię krok po kroku po etapach przygotowań, więc kulinarny sukces jest gwarantowany.

1. Sałatka z jajek i buraków

 Sałatka z jajek i buraków Zobacz przepis

Sałatka z jajek i buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To delikatna i smaczna sałatka z jajkami, która powstała po połączeniu głównego składnika z ugotowanymi burakami, ogórkami konserwowymi oraz sosem majonezowo-śmietanowym. Przygotujesz ją w pół godziny i z zaledwie kilku produktów. Zestawienie rozpływających się w ustach buraków i jajek przyjemnie kontrastuje z chrupiącymi ogórkami.

Jeśli myślałeś, że nie da się zrobić ekspresowej sałatki z jajkami, to powyższa propozycja wyprowadzi cię z błędu. Podczas gotowania jajek można zająć się pozostałymi składnikami, czyli m.in. selerem naciowym, porem, kukurydzą, serem i ogórkiem. Przystawka jest soczysta i orzeźwiająca. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

3. Sałatka z burratą i jajkiem

 Sałatka z burratą i jajkiem Zobacz przepis

Sałatka z burratą i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może postawisz na wyjątkową sałatkę z jajkami i burratą? Ten „maślany” (co sugeruje jego nazwa) ser, po przekrojeniu, po prostu rozpływa się w ustach. Burrata to sakiewka z mozzarelli, wypełniona jej skrawkami i śmietaną. W połączeniu z jajkiem przyrządzonym na półtwardo smakuje obłędnie. Całość jest bardzo kremowa, lekka i soczysta, a przede wszystkim zdrowa (pełna witamin i minerałów). Jeśli masz ochotę na warzywno-serowe połączenie, skosztuj właśnie tej sałatki z jajkami. 

4. Sałatka śledziowa z jajkiem

 Sałatka śledziowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka śledziowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pewnie zgodzisz się ze stwierdzeniem, że najlepsze są proste, zdrowe i pożywne posiłki, które przygotowuje się w kilka chwil. Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem będzie ci potrzebne 15 minut. Co więcej, użyjesz tylko podstawowych i łatwo dostępnych produktów - ryby, jaj, rzodkiewki, ogórka kiszonego, majonezu i dużo zieleniny. Trzeba przyznać, że ta przystawka łączy w sobie ulubione smaki Polaków. Świetnie sprawdzi się jako sałatka na Boże Narodzenie.

5. Sałatka ryżowa z jajkiem

 Sałatka ryżowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka ryżowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nieco mniej popularnym, ale wciąż przepysznym miksem smaków jest połączenie ryżu z jajkiem. Gdy uzupełnisz sałatkę o tuńczyka, paprykę, szczypiorek i ser żółty, stworzysz sycącą kompozycję. Podana elegancko, jak na zdjęciu, stanowi wspaniałą przystawkę podczas rodzinnych uroczystości lub imprez z przyjaciółmi. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej sałatki, gorąco zachęcamy.

6. Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem

 Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem Zobacz przepis

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jakie sałatki można zrobić z jajek? Z pewnością tak kolorowe i lekkie, jak w przypadku prostej sałatki z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą. To prawdziwa gratka dla miłośników ryb. Danie dostarcza dużą porcję białka i witamin, dodając energii i zapewniając odpowiednią liczbę kalorii. Dressing zrobiony jest z majonezu i jogurtu greckiego. Jeśli chcesz, aby był bardziej dietetyczny, po prostu zalej składniki wyłącznie doprawionym jogurtem naturalnym w wersji light.

7. Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem

 Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy da się przygotować sałatkę z trzech składników? Naturalnie, czego dowodem jest sałatka z jajkiemrzodkiewką i ogórkiem. Wystarczy ugotować jajko na twardo, a następnie pokroić wszystkie produkty, łącząc je w jednej misce. Nie może jednak zabraknąć sosu, który nadaje przekąsce soczystości. Pysznym i zdrowym uzupełnieniem potrawy jest szczypiorek i czubryca.

Czy macie swoje ulubione sałatki z jajkiem? Podzielcie się przepisami na Smaker.pl.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
1
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3