Ewa_Gotuje

Jaką wodą zalewać smażone mięso? Tylko jeden patent jest dobry

Gulasz węgierski, zrazy wołowe czy potrawka z kurczaka to dania, które idealnie sprawdzą się na obiad. Każde z nich ma przynajmniej jeden element wspólny - duszenie. Sprawdź, jaką wodą zalewać smażone mięso, by zawsze było miękkie i soczyste.

Jaką wodą zalewać obsmażone mięso? Od tego zależy, czy będzie miękkie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie mięso jest najlepsze do obsmażania?

Duszenie to jeden z najczęściej wybieranych sposobów przygotowania mięsa, ale nie tylko. Praktycznie nie ma ograniczenia co do rodzaju mięsa odpowiedniego do obsmażania. W polskich domach króluje drób (potrawki z kurczaka lub indyka), wieprzowina (bitki, gulasze, żeberka) czy wołowina (również bitki i gulasz, ale także zrazy).

Jednak do obsmażania i duszenia równie dobrze nadaje się cielęcina oraz jagnięcina, a przede wszystkim kawałki z udźca, łopatki i mostka. W taki sposób można przygotować dania z ryb oraz grzybów. Warto zwrócić też uwagę na podroby. Na przykład żołądki w sosie własnym to idealny przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.

Co ciekawe do obsmażania i duszenia najlepiej wybierać kawałki, które mają stosunkowo dużo błon i ścięgien. Po obróbce termicznej, jaką jest duszenie, te elementy spęcznieją i skruszeją. Dzięki temu mięso nabierze idealnej soczystości i stanie się perfekcyjnie miękkie.

Sprawdź także: Turbot, ryba o wyjątkowych właściwościach. Idealna dla walczących z wysokim ciśnieniem

Jaką wodą zalewać obsmażone mięso? Patent na idealny gulasz i nie tylko

Po wybraniu odpowiedniego kawałka i jego podsmażeniu należy przenieść mięso do rondla ze szczelną pokrywką. To właśnie tam następuje proces duszenia przy wykorzystaniu małej ilości wody. Jeśli pokrywka naczynia jest dobrze dopasowana, zapobiega to uwalnianiu się pary, która wpływa na proces zmiękczania tkanek. Należy pamiętać, by po obsmażeniu ilość wody do duszenia nie była ani zbyt mała, ani zbyt duża. W tym celu należy regularnie sprawdzać jej ilość i uzupełniać.

Dodawanie wody w trakcie duszenia to kluczowy etap tego procesu. Jego nieumiejętne wykonanie może zniweczyć cały trud włożony w przygotowanie idealnego posiłku. Jednak ten patent pozwoli zachować miękkość i soczystość mięsa - dolewaj do naczynia jedynie gorącą wodę! W takim przypadku nie ma możliwości, by danie przypominało podeszwę od buta. Do podlewania mięsa można również wykorzystać bulion, jednak musi on również być gorący.

Miękkie i soczyste mięso? Wystarczy jedna rzecz przed smażeniem

Odpowiednia kruchość mięsa wynika również ze sposobu jego przygotowania. Bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie jeśli przygotowujemy potrawki, jest marynowanie mięsa przez noc w jogurcie naturalnym, maślance czy też zsiadłym mleku. Do uzyskania odpowiedniej kruchości mięsa można również wybrać kwaśny składnik, taki jak sok z limonki czy plasterki kiwi. Do uzyskania cudownego aromatu duszonego mięsa można również wybrać świeże zioła lub odrobinę alkoholu (np. wina).

Pora solenia ma ogromny wpływ na kruchość mięsa

W przypadku duszenia sprawdza się ogólna zasada dotycząca solenia, czyli solimy przed obróbką termiczną (w tym przypadku obsmażeniem). Pozwoli to zamknąć kawałki mięsa i nie dopuścić do uwolnienia z nich soków, które nadają im miękkości i soczystości. Od tej reguły, jak od większości, obowiązują jednak pewne wyjątki. W przypadku wykorzystania podrobów należy solić je dopiero po ukończeniu duszenia, bezpośrednio przed podaniem na stół. Jeśli wątróbkę lub żołądki posolimy przed obsmażeniem, będą twarde i niesmaczne.


Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 26

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 275

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1206

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133474

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5