Ewa_Gotuje

Jaka mąka do pierniczków jest najlepsza? Jaki typ wybrać? Poznaj najlepsze receptury

Pierniczki to słodka przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Powinny one być wyjątkowo kruche, pięknie udekorowane i opierać się na korzennych przyprawach. Ich podstawą jest odpowiedni wybór mąki. Poznaj najlepsze receptury na pierniczki.

Jaka mąka do pierniczków jest najlepsza? Odkryj najlepsze receptury | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wśród najpopularniejszych wypieków świątecznych można znaleźć takie pyszności jak sernik, makowiec, keks czy fantazyjne ciasteczka. Jednak na pięknie udekorowanym stole nie może zabraknąć kwintesencji świąt, czyli korzennych pierniczków. Te idealnie wykonane charakteryzuje wyjątkowa kruchość, piękne dekoracje i odpowiednie połączenie aromatycznych przypraw z mąką. Jaki jej typ będzie najlepszy? I o czym warto pamiętać podczas przygotowywania tych wypieków?

Jak zrobić idealne pierniczki - co jest ważne?

Jak zrobić idealne pierniczki - co jest ważne podczas wyrabiania masy na ten przysmak? Aby wykonać słodką przekąskę, której nie powstydziłby się cukiernik renomowanej restauracji, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Pierwszą, bardzo istotną regułą jest to, że pierniczki potrzebują czasu, żeby dojrzeć. Najlepiej wykonać odpowiedni zapas pod koniec listopada lub najpóźniej w połowie grudnia tak, aby ciasto mogło spokojnie poleżeć i się utwardzić. Oczywiście im dłużej, tym lepiej - jednak dwa, trzy tygodnie powinny w zupełności wystarczyć. Po upieczeniu z ciasta piernikowego odparowuje woda, dzięki czemu wypiek nabiera docelowej tekstury.

Jeśli jednak zabierasz się za pieczenie dopiero na ostatnią chwilę, nic straconego. Przyrządzanie ciasteczek zaraz przed świętami też jest możliwe. Wystarczy zastosować nieco inną recepturę, która wciąż zapewni pyszny, korzenny smak i idealną miękkość słodyczy. Tego typu smakołyki przygotujesz nawet w przeddzień Wigilii.

Kolejną zasadą jest użycie odpowiedniej mieszanki korzennych przypraw, które sprawią, że świąteczne pierniczki zamienią się w istną ucztę dla wszystkich zmysłów. W tradycyjnej mieszance znajdziesz takie składniki jak cynamon, goździki, imbir, kardamon oraz gałka muszkatołowa. Niektórzy miłośnicy świątecznych wypieków korzystają również z innych dodatków, w tym kolendry i ziela angielskiego. 

Nie zapominaj również o tym, aby dokładnie wyrobić ciasto na pierniczki. Cały proces powinien zająć ci przynajmniej 10 minut. Zrezygnuj z mechanicznych pomocy kuchennych i postaw na pracę ręczną. Zanim zabierzesz się za jego rozwałkowywanie, ugnieć z niego kulkę, którą na jakiś czas umieścisz w lodówce. Warto także zapamiętać pewien bardzo praktyczny trik, a mianowicie - jeśli ma ona zbyt sypką konsystencję i łamie się w palcach, warto dolać do niej płynnego miodu, który poprawi strukturę, a dodatkowo wzbogaci wyjątkowy smak. 

Równie ważne jest to, w jaki sposób traktujesz ciasto bezpośrednio po jego upieczeniu. Gdy wyjmiesz już świąteczne ciasteczka z piekarnika, umieść je na stolnicy, desce lub w drewnianym naczyniu i przykryj czystym i suchym ręcznikiem kuchennym. Taki niewielki szczegół ma ogromny wpływ na smak pierniczków, a jego dodatkowym atutem jest to, że można je znacznie dłużej przechowywać, bez utraty na ich wyglądzie czy smaku. 

Sprawdź także: Jak udekorować świąteczne pierniki? Lukier, czekolada, a może lemon curd - najlepsze patenty

Jaka mąka do pierniczków jest najlepsza? 

Bardzo ważnym pytaniem, jakie powinien zadać sobie każdy domorosły cukiernik, jest to, jaka mąka do pierniczków jest najlepsza. Tradycyjna receptura zakłada użycie opcji pszennej lub pszennej wymieszanej z żytnią w stosunku jeden do jednego. Jeśli z jakiegoś powodu nie odpowiada ci to połączenie, możesz pokusić się o upieczenie pierniczków przy pomocy mąki orkiszowej. Sięgaj po typ 500 lub 650 - te dwa warianty są uważane za najbardziej uniwersalne. 

Najlepsze receptury na pierniczki 

Jeśli interesują cię najlepsze receptury na pierniczki, nie musisz szukać daleko. To twoje pierwsze podejście do tego wypieku? Wobec tego skorzystaj z tradycyjnego przepisu, którego nie da się zepsuć. Co będzie ci potrzebne do jego realizacji? Podczas zakupów zaopatrz się w mąkę pszenną, dobrej jakości miód, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, masło, jajka oraz mleko. 

Podstawowy przepis na świąteczne pierniczki jest szalenie prosty, a dodatkowo - możesz go dowolnie modyfikować i to bez obawy o to, że coś pójdzie nie tak. Jego wykonanie rozpocznij od przesiania mąki przez sitko na stolnicę. Wylej na nią miód, który uprzednio rozpuścisz w gorącej wodzie, i wymieszaj wszystko nożem. Po wstępnym połączeniu tych składników dodawaj kolejno sodę, cukier, kakao i przyprawy. Kropką nad i będzie masło i jajko.

Dokładnie wyrabiaj ciasto, dolewając po jednej łyżce ciepłego mleka, aż do wyrobienia jednolitej masy. Uformuj z niego kulkę - powinna ona charakteryzować się dużą miękkością i być bardzo plastyczna. Jeśli twoje ciasto jest kruche i rozpada się pod palcami, wzbogać je o kolejną porcję podgrzanego mleka. Sam proces wyrabiania powinien trwać nie mniej niż 10 minut. Włóż je na chwilę do lodówki. 

Ponownie przygotuj stolnicę poprzez posypanie jej sowitą ilością mąki. Rozwałkowuj na niej ciasto tak, aby uzyskało ono około jeden do dwóch centymetrów grubości. Następnie wykrawaj pierniczki specjalnymi foremkami. Jeśli nie dysponujesz takimi przyborami, postaw na zwykłą szklankę. Możesz posypać jej rant mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało do szkła. Układaj gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp pomiędzy poszczególnymi sztukami. 

Posmaruj każdego pierniczka roztrzepanym jajkiem. Planujesz udekorować swoje świąteczna ciasteczka? Wobec tego ten krok jest całkowicie opcjonalny. Ostatnim etapem jest obróbka termiczna. Umieść je na około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dla najlepszego efektu ustaw go na funkcję pieczenia z włączoną górą i dołem, ale bez termoobiegu. 

O czym należy pamiętać podczas realizacji przepisu na powyższy wypiek? Na przykład o tym, że długość obróbki termicznej i grubość samego ciasta mają bezpośredni wpływ na finalną teksturę ciasteczek. Zwykle dzieje się tak, że nieco twardnieją one zaraz po upieczeniu, co jest zupełnie naturalne. Pamiętaj jednak, aby dać im nieco odpocząć i nie rzucaj się na nie zaraz po wyjęciu z piekarnika.  

To właśnie proces dojrzewania pozwala im na osiągnięcie ich docelowego smaku, tekstury i aromatu. Po upływie przynajmniej trzech tygodni pierniczki nie tylko nieco dojrzeją, ale także zmiękną. Jednym z najczęściej pojawiających się pytań w tym kontekście jest to dotyczące tego, kiedy powinno się je udekorować. Odpowiedź na nie jest bardzo prosta - wtedy, kiedy masz na to ochotę. Niektórzy wolą mieć to z głowy od razu po ich upieczeniu, inni z kolei ozdabiają je tuż przed wyłożeniem ich na świąteczny stół.

Nie masz czasu na pieczenie pierników od razu po zagnieceniu ciasta, a może chcesz podzielić sobie pracę na etapy? Wiedz, że masz tutaj ogromną dowolność. Możesz na przykład zagnieść ciasto i na jakiś czas odstawić je do lodówki, gdzie będzie ono spokojnie czekało na dogodny dla ciebie moment. 

Przepis na pierniki miękkie od razu

 Przepis na pierniki miękkie od razu Zobacz przepis

Przepis na pierniki miękkie od razu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Przepis na pierniki twarde

 Przepis na pierniki twarde Zobacz przepis

Przepis na pierniki twarde / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierniczki last minute

 Pierniczki last minute Zobacz przepis

Pierniczki na ostatnią chwilę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 92

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 863

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1