Ewa_Gotuje

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jak zrobić naturalny, domowy specyfik i na co go tak właściwie stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babka lancetowata jest powszechnie spotykana na polskich łąkach. Nasze babcie zbierały ją i używały do przyrządzania naturalnego syropu na kaszel. Sprawdź, jakie właściwości ma ten domowy specyfik i jak go samodzielnie zrobić.

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Babka lancetowata - charakterystyka

Babka zyskała swoją nazwę, dzięki lancetowatemu, czyli podłużnemu i spiczastemu, kształtowi. Inaczej nazywana jest jeszcze babką wąskolistną, koniczynową lub języczkami polnymi. Występuje w Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji. Babka lancetowata to niewielka bylina. Jej wąskie liście mają max. do 20 cm długości i są zebrane w rozetę. Pośrodku wyrasta jedna bezlistna łodyga, zakończona kwiatostanem.

Kiedy i gdzie zbierać babkę lancetowatą? W Polsce to gatunek pospolity, który łatwo przystosowuje się do występujących warunków. Babka kwitnie od maja do września, a rośnie na łąkach, trawnikach, polanach i przydrożach. Co ciekawe, spotykana jest też w polskich Tatrach, do wysokości 1367 m n.p.m. 

Babkę lancetowatą od lat stosuje się w lecznictwie, jako remedium na chrypkę, suchy i przewlekły kaszel, problemy trawienne oraz ukąszenia komarów. W starożytności przyrządzano z niej sok, który podawano na ukąszenia węży, a w średniowieczu - zbierano i suszono liście, aby przyrządzić specyfik na złamania i opuchliznę oraz antidotum na czary. 

Zobacz: Koktajl z buraków i jarmużu

Babka lancetowata - właściwości

Babka lancetowata służy przede wszystkim jako surowiec zielarski. Jej liście rozdrabnia się i suszy, by przyrządzić zdrowy sok, syrop, maść, okład lub odwar na wiele przypadłości.

Bylina zawiera dużo wartościowych mikroelementów, m.in. cynk, potas, witaminę C, garbniki, śluzy, składniki irydoidowe, kumarynę, flawanoidy, luteolinę i kwas krzemowy. Wykazują one m.in. właściwości przeciwzapalneantyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Na co pomaga syrop z babki lancetowatej? Stosowany jest głównie jako środek wykrztuśny, ponieważ działa rozkurczająco na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy infekcji oddechowych, a także astmy i alergii. Ponadto podawany jest jako antidotum na stany zapalne jamy ustnej i krtani. Śluz oraz garbniki zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, dlatego niwelują podrażnienie gardła. Z kolei sok z liści babki zabija bakterie, chroni przed wirusami i pomaga w regeneracji zniszczonego naskórka (w tym w gojeniu ran). 

Specyfiki z babki lancetowatej podaje się też na dolegliwości żołądkowe, problemy z trawieniem oraz na opuchliznę (np. przy zmęczonych oczach lub na świąd spowodowany ukąszeniem owadów).

Reklama

Syrop z babki lancetowatej - przepis

Jak zrobić domowy syrop na kaszel? Potrzebujesz sześciu liści babki lancetowatej. Zmiel je, np. w maszynce do mięsa. Następnie przełóż do garnka, zasyp pół kilogramem cukru i zalej wodą (tak, aby przykryła cukier). Gotuj na średnim ogniu długo, aż cukier się rozpuści, a mikstura zgęstnieje.

Pamiętaj, aby od czasu do czasu porządnie ją zamieszać. Syrop z babki lancetowatej powinien wyjść słodki. Na końcu przecedź go i przelej do słoiczków. Zapasteryzuj, jeśli planujesz przechowywać go przez dłuższy czas, np. na zimę. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po otwarciu przełóż do lodówki.

Syrop z babki lancetowatej - jak pić?

Dobrze wiedzieć, jak pić syrop z babki lancetowatej, bo jego przedawkowanie może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, głównie biegunkę i wymioty. Sok ze świeżych liści podaje się tylko raz dziennie i to jedną łyżeczkę (jak syrop na kaszel). Odwar z suszonych liści z kolei można spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki lub płukać nim jamę ustną dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia. 


Zobacz także:

Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 79

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 812

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1