Ewa_Gotuje

Jak zrobić ryby na święta? 5 rzeczy, o których musisz pamiętać

Jednym z 12. tradycyjnych wigilijnych dań jest karp. Choć coraz częściej Polacy zastępują go dorszem, sandaczem czy łososiem, na bożonarodzeniowym stole wciąż pojawia się ryba. Jak zrobić ją na święta? Oto 5 skutecznych wskazówek, o których musisz pamiętać, przyrządzając rybę na święta.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowania przedświąteczne trwają. Jeśli masz pomysł, jak zrobić ryby na święta, to już połowa sukcesu. Dowiedz się jeszcze, żeby mieć stuprocentową pewność, co zrobić, żeby twoje danie nie miało ości, ani przykrego zapachu czy smaku. Czy wiesz, jak smażyć rybę, żeby panierka nie odpadała? Przeczytaj wszystkie pięć porad, które warto wiedzieć przed przygotowaniem ryby na święta.

Sprawdź także: Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali!

Co zrobić, żeby karp nie był mulisty?

Jak smażyć karpia, żeby nie był mulisty? Wiele osób zadaje sobie to pytanie przed wigilią, chcąc przyrządzić przepyszne danie główne. Rzeczywiście mięso tej popularnej ryby charakteryzuje się lekko mulistym aromatem. A wszystko dlatego, że jest to zwierzę słodkowodne, pływające na dnie wodnych zbiorników.

Co zrobić, żeby karp miał dobry smak? Wystarczy, że przed smażeniem ryby wymoczysz ją w mleku lub w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną cukru (najlepiej 12 godzin przed smażeniem). Drugim sposobem jest obłożenie ryby pokrojoną lub startą marchewką, cebulą oraz selerem. Smak warzyw jest w tym przypadku bardzo wyrazisty i „zamaskuje" mulisty aromat.

Jak moczyć śledzie?

Śledzie moczymy po to, by były miękkie, a ich zapach i słony smak były mniej intensywne. Jednymi z najbardziej pożądanych śledzi są matiasy, czyli młode śledzie, które nie brały jeszcze udziału w procesie tarła. Takie ryby są bardzo tłuste i mniej słone, co niewątpliwie jest ich wielką zaletą, bo nie trzeba ich moczyć tak długo, jak zwyczajnych śledzi. Jeśli więc uda nam się je dostać, może się okazać, że wcale nie trzeba ich odsalać lub że wystarczy włożyć je do wody na kwadrans. 

Jak moczyć śledzie, jeśli mamy inną ich odmianę? Oto 9 skutecznych metod na to, jak zrobić te ryby na święta:

  • w wodzie,
  • w lekko osolonej wodzie (jeśli nie chcemy do końca pozbyć się słonego posmaku ryb),
  • w zimnym mleku,
  • w maślance (są miękkie, ale także bardziej kwaśne),
  • w wodzie gazowanej z sokiem z cytryny (wybieli rybę, zmniejszy wyczuwalność ości i doda smaku),
  • w occie jabłkowym, z odrobiną cukru i zielem angielskim (wtedy śledzie będą ostrzejsze),
  • w wodzie z przyprawami (jałowcem, zielem angielskim lub z przyprawami korzennymi - zmienią właściwości i smak ryby),
  • w piwie (litr lub dwa piwa należy zagotować z solą i przyprawami, a po zalaniu śledzie odstawić na dobę), 
  • w czerwonym winie (zagotuj wino przez około pięć minut z cukrem, octem i przyprawami, potem przełóż do słoika z cebulą i włóż do lodówki).

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?

Karpia smaży się tuż przed wigilią, aby był świeży, soczysty i po prostu przepyszny. Lubisz świąteczną rybę, ale już niekoniecznie intensywny aromat, który później roznosi się po całym mieszkaniu? Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Wypróbuj te proste metody, które pomogą ci szybko zapomnieć o tym, co przygotowałaś w kuchni.

Przed smażeniem ryby osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem, a następnie wymocz przez chwilę w mleku. Produkt ten świetnie pochłania mocne i przykre aromaty. Innym sposobem na zneutralizowanie zapachu jest położenie na patelni podczas smażenia połówki jabłka lub ziemniaka, które również go wchłoną. W przypadku owoców ryba zyska też dodatkowy posmak. 

Oczywiście, aby pozbyć się zapachu smażonej ryby, warto także podczas obróbki cieplnej włączyć okap i otworzyć okno. Krótko, ale intensywnie, wywietrz pomieszczenie po skończeniu przyrządzania dania.

Jak smażyć rybę, żeby panierka nie odpadała?

Jak zrobić ryby na święta? Zanim przejdziesz do smażenia, odpowiednio przygotuj rybę do tego procesu. Tradycyjnie przyrządzamy karpia, więc odetnij mu głowę i płetwy, usuń wnętrzności. Uważaj na woreczek żółciowy - jeżeli ten się rozleje, całe mięso może nabrać gorzkiego posmaku. Koniecznie pozbądź się także łusek, najlepiej za pomocą noża lub skrobaka do ryb. Podziel karpia na dzwonki.

Nie zapomnij bardzo dokładnie wyczyścić mięsa. Kolejny krok to osuszenie go ręcznikiem papierowym. Dlaczego ten etap jest tak bardzo istotny? Jeżeli na rybie zostanie woda, to ta obniży podczas smażenia temperaturę oleju, sprawiając, że karp będzie się dusił, a nie smażył. Inna konsekwencja to zbytnie „nabranie" tłuszczu. Osuszone za pomocą papierowego ręcznika dzwonki, oprósz solą i pieprzem.

By karp był naprawdę chrupiący, paradoksalnie nie musisz obtaczać go w bułce tartej. Wystarczy sama mąkaJak smażyć rybę, żeby panierka nie odpadła? Rozgrzej dobrze na patelni sporą ilość oleju. Kawałki ryby muszą smażyć się swobodnie. Jeżeli tłuszczu będzie za mało, to mięso będzie przyrządzone nierównomiernie. 

Jak usunąć ości z ryby?

Istnieją aż cztery skuteczne sposoby na to, jak usunąć ości z ryby:

1. Filetowanie ryby

Od wypatroszonej i pozbawionej łusek ryby za pomocą ostrego noża odetnij łeb. Tuszę połóż na boku, ostrożnie nacinając skórę wzdłuż grzbietu. Odkryj górny filet karpia, tnąc rybę wzdłuż kręgosłupa. Pozbądź się ości brzusznych i powtórz czynność, odwracając karpia na drugą stronę. Filety połóż skórą do dołu, a następnie pozbądź się pozostałych ości grzbietowych. Na końcu usuń jeszcze pojedyncze ości pęsetą.

2. Zalanie ryby wrzątkiem

Dobrym pomysłem jest też zalanie oczyszczonej ryby wrzącą wodą. Od sparzonej ryby ości na pewno odejdą bez większych problemów. Dodatkowo będą również bardziej widoczne, więc łatwiej się ich pozbędziesz. Pamiętaj jednak, że tak potraktowany karp po usmażeniu nie będzie już miał już swojego charakterystycznego, rybiego smaku. To jednak dla niektórych może być zaletą.

3. Kąpiel w zalewie octowej

Innym sposobem na to, jak usuwać ości z ryb, jest kąpiel w zalewie octowej. Są różne techniki, jednak najczęściej rybę smaży się w panierce, a następnie wkłada do dużego słoika. Później karpia trzeba zalać mieszanka z wody i octu (szklanka octu na cztery szklanki wody) i odstawić do lodówki na okres pięciu-siedmiu dni.

4. Sok z cytryny

Karpia można również ponacinać ostrym na głębokość około pół centymetra. Tak potraktowaną rybę należy wyłożyć na półmisku skórą do dołu i obficie polać sokiem z cytryny tak, aby wsiąkł w nacięcia i dodarł do ości. Po około 30 minutach karpia wystarczy odwrócić, przykryć i odstawić na jeden dzień do lodówki. Na 20-40 minut przed smażeniem rybę opłucz i osusz.

Zobacz także:

Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »

Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »

Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Zupy Zupa na rosole z niedzieli

Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...

Odsłon: 750

60 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 201

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 1606

30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

0
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5