Jak zrobić nalewkę z ostropestu? To prostsze niż myślisz

Ostropest ma wiele prozdrowotnych właściwości, co sprawia, że chętnie jest przyjmowany przy różnych dolegliwościach, a także profilaktycznie. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z ostropestu i jak często ją stosować, aby przyniosła efekty.

Nalewka z ostropestu | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Ostropest - właściwości

Dobroczynne właściwości ostropestu wynikają z obecnych w nim składników aktywnych, a w szczególności z sylimaryny. Jest to substancja o właściwościach antyoksydacyjnych. Sylimaryna wykazuje również inne działania w organizmie, m.in.:  

•    właściwości przeciwzapalne,
•    działanie detoksykujące i odtruwające, 
•    działanie rozkurczowe,
•    działanie regeneracyjne komórek wątrobowych,
•    hamowanie wytrącania się kamieni żółciowych,
•    obniżenie poziom cholesterolu we krwi,
•    hamowanie podziałów komórek nowotworowych.

Ostropest - na co pomaga?

Nalewkę ostropestową stosuje się jako naturalny środek odtruwający i chroniący wątrobę. Dodatkowo wpływa ona pozytywnie na proces wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, równocześnie wykazując działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Oprócz tego nalewka z ostropestu sprawdza się także przy różnych krwawieniach wewnętrznych oraz z organów kobiecych.

Nalewkę ostropestową zaleca się stosować również w przypadku:

•    sytuacji stresowych,  
•    mięśniaków macicy,
•    infekcji pochwy,
•    dysplazji szyjki macicy.

Nalewka z ostropestu - przepis

Do przygotowania domowej nalewki ostropestowej musimy mieć:

•    50 g wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu,
•    pół litra 40 proc. wódki.

Następnie należy:

1.    Umieścić w słoju nasiona ostropestu.
2.    Zalać nasiona alkoholem.
3.    Całość starannie wymieszać.
4.    Dokładnie zamknąć słój i odstawić go na dwa-trzy tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca.
5.    Co kilka dni wstrząsać słojem.
6.    Po upływie wskazanego czasu masę ziołową wycisnąć i całość przefiltrować przez gazę.
7.    Nalewkę z ostropestu przelać do dużej butelki z ciemnego szkła.

Jak pić nalewkę z ostropestu?

Nalewkę z ostropestu należy zażywać przy określonych dolegliwościach, maksymalnie trzy razy dziennie po 20 kropli nalewki. Można przyjmować ją również zapobiegawczo, raz dziennie po pięć ml, rozcieńczoną małą ilością wody. 

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Pieczywo Keto gofry

Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...

Odsłon: 316

15 min
4
Dodatki zasmażka

Prosty przepis na zasmażkę, która zagęści zbyt rzadkie sosy lub zupy. Tak prz...

Odsłon: 42

15 min
2
Zupy Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów z chrupiącym boczkiem jest delikatna i aromat...

Odsłon: 80

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2