Jak zrobić nalewkę z goździków? Pij wieczorem, pomoże na sen i przeziębienie

Goździki mają zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Spożywanie ich niewielkiej ilości każdego dnia może znacząco poprawić zdrowie. Jednym ze sposobów na ich przyjmowanie jest nalewka z goździków. Jak ją przygotować?

Nalewka z goździków | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Goździki to pączki kwiatów, które zbiera się z drzew goździkowca. Po wysuszeniu zamieniają się w przyprawę, która korzystnie wpływa na nasz organizm. Jakie zalety wynikają z przyjmowania goździków?

Sprawdź także: Nalewka na trawienie. Zawsze stoi u babci w kredensie

Jakie właściwości mają goździki?

Goździki charakteryzują się silnym zapachem, który spowodowany jest dużą zawartością eugenolu. To silny antyoksydant. Jego dawkowanie obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu. Regularne spożywanie kilku gramów goździków dziennie usprawnia proces produkcji insuliny.

Goździki mają silne działanie przeciwbakteryjne. Z tego powodu poleca się stosować go w problemach z jamą ustną. Nie tylko złagodzą ból zęba, ale także mogą pomóc przy nieświeżym oddechu. Olejki eteryczne, które można znaleźć w goździkach, mają także działanie uspokajające.

Na co pomaga nalewka z goździków?

Niewielka ilość nalewki z goździków każdego dnia może poprawić działanie naszego organizmu. Przyda się, kiedy mamy osłabioną odporność. Zapobiega stanom zapalnym, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Przez swoje działanie uspokajające kieliszek nalewki wieczorem może ukoić nasze nerwy i pomóc w zaśnięciu.

Zobacz: Jak zrobić korzenny koktajl?

Jak zrobić nalewkę z goździków?

Do przygotowania najprostszej wersji nalewki goździkowej potrzebujemy:

Składniki

  • 30 goździków,
  • 1 l wódki o mocy min. 40 proc.

Wybieramy najmniej uszkodzone goździki i wrzucamy je do słoika. Zalewamy je wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni mieszamy płyn w naczyniu.

Po minimum trzech dniach filtrujemy roztwór i przelewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i chowamy w chłodnym miejscu. Aby uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych, warto dać nalewce czas. Po ok. trzech miesiącach leżakowania jest gotowa do spożycia.

Aby polepszyć smak nalewki, można dodać na początku procesu do goździków także inne przyprawy. Doskonale sprawdzi się laska wanilii lub cynamonu. Można nalewkę również posłodzić. W tym przypadku warto najpierw zagotować przyprawy w garnuszku z wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie odcedzić, a roztwór wymieszać z alkoholem. Taka nalewka powinna leżakować aż sześć miesięcy.

Jak pić nalewkę z goździków? Przeciwwskazania

Z picia nalewki powinny oczywiście zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby niepełnoletnie. Należy uważać przy jej przyjmowaniu, jeśli posiada się alergię lub nietolerancję na alkohol oraz goździki. Może także zaszkodzić osobom, które mają chorobę wrzodową żołądka, stany zapalne jelit oraz niewydolność nerek.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zapiekanki z pieczarkami

Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...

Odsłon: 259

15 min
4
30 min
3
15 min
2
>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

100
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

2
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

6