Ewa_Gotuje

Jak zrobić kruszonkę do ciast i deserów?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie?

Fot. 123RF/Picsel

Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Składniki to podstawa

Ponieważ w skład kruszonki wchodzi zaledwie kilka składników, warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiedni rodzaj tłuszczu. W tym wypadku poleca się przede wszystkim masło. Pamiętaj, że to prawdziwe musi zawierać minimum 82% tłuszczu mlecznego. Raczej odradza się używania margaryny, gdyż wówczas kruszonka nie będzie mieć tak charakterystycznego aromatu. Nasze babcie w przeszłości używały łoju lub smalcu, jednak współcześnie jest to dosyć rzadka praktyka.

Kolejnym składnikiem, niezbędnym do przygotowania kruszonki, jest cukier. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie cukru pudru, gdyż kryształ może się nie rozpuścić, a w efekcie negatywnie wpłynąć na konsystencję deseru.

W przypadku mąki, należy sięgnąć po "lekkie" odmiany, czyli typ 450 lub 500. Pamiętaj, aby dokładnie ją przesiać, dzięki czemu kruszonka będzie lżejsza i lepiej napowietrzona.

Idealne proporcje

Aby przygotować idealną kruszonkę, należy skupić się na proporcjach. Jeśli dodamy do niej zbyt dużo masła, całość rozpłynie się w trakcie pieczenia, z kolei przesadna ilość mąki sprawi, że kruszonka będzie bardziej przypominać piasek, niż cudownie chrupiące grudki. Warto też zachować wstrzemięźliwość przy dodawaniu cukru, gdyż on także wpływa na teksturę kruszonki, a dodatkowo może uczynić deser nieznośnie słodkim.

Zwykle przyjmuje się, idealne proporcje na kruszonkę to 1:1:2. Oznacza to, że powinniśmy użyć taką samą ilość cukru i masła, a do tej mieszanki dodać dwukrotnie więcej mąki.

Wystrzegaj się ciepła!

Warto pamiętać, że wszystkie kruche ciasta nie lubią ciepła, dlatego powinniśmy unikać wyrabiania ich dłońmi. Znacznie lepiej będzie zmieszać mąkę z masłem przy pomocy specjalnego siekacza, blendera lub noża. Jeśli masa po wyrobieniu będzie miała zbyt luźną konsystencję, należy schłodzić ją przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Wówczas będzie można bez problemu rozprowadzić ją po cieście.

Reklama

Jak urozmaicić smak kruszonki?

Smak i konsystencję kruszonki można w bardzo prosty sposób urozmaicić. W tym wypadku możesz sięgnąć po aromaty do ciast lub przyprawy, takie jak cynamon, kardamon lub wanilia. Ciekawe efkty osiągniesz wykorzystując skórki cytrusów, kakao lub bardzo drobno posiekane suszone owoce. Doskonałym wyborem będzie również dodanie do niej płatków owsianych, orzechów, sezamu, słonecznika lub innych ziaren - wpłynie to nie tylko na smak, ale również na konsystencję kruszonki, która stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.

Przepisy z kruszonką w roli głównej

Jeśli jesteś fanem deserów z kruszonką, z pewnością ucieszy cię wiadomość, że nasi użytkownicy także należą do tego grona i bardzo chętnie dzielą się z nami swoimi przepisami na takie słodkości. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Placek z rabarbarem i kruszonką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Owoce pod owsianą kruszonką

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Klasyczny placek drożdżowy z kruszonką

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Śliwki pod kruszonką

Fot. Daniel-Coceancigna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Karpatka z kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Chałka z kruszonką

Fot. Natsko1998 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Sernik z truskawkami i kruszonką

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 275

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133436

15 min
146
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 4332

30 min
27
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5