Jak zrobić domową szynkę gotowaną? Gdy postawisz na wielkanocnym stole, zniknie raz-dwa

Szynka gotowana to wędlina nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jeśli przygotujemy ją w domu samodzielnie, z dobrej jakości mięsa, będzie pozbawiona wszelkich szkodliwych ulepszaczy i konserwantów. W dodatku jest niskokaloryczna, bogata w białko i inne składniki odżywcze. Domowa szynka gotowana pasuje idealnie na wielkanocny stół. Jak ją przygotować?

Domowa szynka gotowana w herbacie czy majonezie to prawdziwy hit wielkanocnego stołu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak wybrać mięso na szynkę?

Domowa szynka gotowana na pewno podbije serca wszystkich, którzy jej skosztują. Najistotniejszy jest jednak wybór odpowiedniego mięsa. Powinno to być mięso wieprzowe dobrej jakości - najlepiej bez kości, aby jego przygotowanie było szybsze i prostsze. Przed zakupem powinniśmy dobrze przyjrzeć się mięsu. Barwa od jasnoróżowej do czerwonej świadczy o jego świeżości. Pasma tłuszczu powinny być z kolei lekko różowe lub kremowe. Ważny jest również zapach mięsa. Jeśli będzie nieprzyjemny, takiego produktu absolutnie nie należy kupować. Świadczy to o psuciu się mięsa, które staje się niezdatne do spożycia.

Jak zrobić domową szynkę gotowaną krok po kroku

Szynka gotowana to rarytas, który pojawia się na wielu stołach. Może na nich gościć nie tylko w czasie świąt, ponieważ jej przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Istnieje wiele wariantów do wyboru - popularnością cieszy się na przykład szynka gotowana w herbacie (która z wyglądu przypomina szynkę wędzoną) czy szynka gotowana w majonezie, która za jego sprawą jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach.

Jaki jest najpopularniejszy przepis na gotowaną szynkę? Podstawowe składniki to:

  • 1,5 kg szynki,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli peklowej.

Musimy jeszcze zaopatrzyć się w odpowiednie produkty do przygotowania marynaty i zalewy. Jakie składniki się przydadzą?

Do przyrządzenia marynaty będziemy potrzebować:

  • 2,5 l wody,
  • 2 łyżki soli peklowej,
  • 1 łyżkę rozmarynu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu.

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Do przyrządzenia zalewy będziemy potrzebować:

  • 2,5 l wody,
  • 1 łyżkę rozmarynu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu.

Jak zrobić szynkę gotowaną? Musimy kolejno:

  • Rozpuścić w wodzie sól peklową, a następnie gotową mieszanką natrzeć mięso.
  • Wlać do dużej miski 2,5 litra wody, a następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, potrzebne do wykonania marynaty.
  • Mięso obwiązać sznurkiem i włożyć do marynaty. Powinno tak spędzić dwa-trzy dni, by przeszło smakiem i aromatem przypraw. Trzeba je przenieść w chłodne miejsce (najlepiej umieścić miskę w lodówce).
  • Po upływie tego czasu należy wlać do garnka 2,5 litra wody i dodać wszystkie przyprawy, będące składnikami zalewy. Mięso wyciągamy z lodówki i zanurzamy w zalewie.
  • Garnek należy ustawić na kuchence i gotować mięso z zalewą pod przykryciem przez około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie garnek odstawiamy, czekając do całkowitego wystudzenia mięsa. Gotowanie powtarzamy trzy razy.
  • Gdy mięso zostanie ugotowane po raz trzeci, wyjmujemy je z garnka, zdejmujemy sznurek i wstawiamy gotową szynkę do lodówki. Będzie doskonałym dodatkiem na przykład do pieczywa.

Niektórzy dodają też do zalewy łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, co wpływa dodatkowo na smak i wygląd wędliny. W każdym wariancie gotowana szynka jest aromatyczna, krucha i niezwykle smaczna. Będzie prawdziwym przebojem nie tylko na świątecznym stole.

Jak długo można przechowywać szynkę własnej roboty?

Przechowywana w lodówce szynka gotowana domowej roboty długo zachowuje świeżość i odpowiedni smak. Idealne warunki dla niej to temperatura od dwóch do sześciu stopni Celsjusza. W całości możemy ją przechowywać nawet tydzień. Szynka gotowana pokrojona w plastry przetrwa w lodówce od trzech do pięciu dni. W zamrażalniku zaś może spędzić nawet miesiąc. Wiele zależy jednak od konkretnego przypadku, dlatego trzeba na bieżąco kontrolować stan produktu, czyli jego wygląd i zapach.

Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 973

30 min
16
60 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0