Jak zdrowo grillować kiełbasę?

Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad.

Fot. 123RF/Picsel
Grillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille.

Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma przygotowywania posiłków. Specjaliści są zdania, iż samo grillowanie nie jest procesem niezdrowym, jednak tylko pod pewnymi warunkami. By aromatycznie pachnący grill nie przeistoczył się w niezdrowy posiłek, należy pamiętać o prostych, ale bardzo ważnych regułach.

Chude mięso lepsze niż tradycyjna kiełbaska

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas sprawia, iż na ich powierzchni powstają szkodliwe związki chemiczne nazywane nitrozoaminami. Badania potwierdziły, że nadmierne spożycie nitrozwiązków może prowadzić do rozwoju nowotworów jelita grubego i żołądka. Przygotowując dania z grilla, zamiast karkówki i kiełbasy lepiej jest wybrać kurczaka, chudą wołowinę, ryby i sery. Tego rodzaju mięso grillujemy krótko, by było miękkie, soczyste i nie straciło wszystkich wartości odżywczych. Uważajmy też, aby nic się nie przypaliło. W czasie krótkiego grillowania nitrozwiązki albo się nie wytwarzają, albo będzie ich na tyle niewiele, że nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Unikaj grilla węglowego

Użycie tradycyjnego grilla węglowego sprawia, że nasze jedzenie ma ciągły kontakt z ogniem i dymem. Wskutek tego na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje ( m.in. benzopiren, heterocykliczne aminy aromatyczne oraz akryloamid, które są obecne choćby w spalinach samochodowych i smole pogazowej). Przyswajanie ich w większych ilościach ma zgubny wpływa na nasz organizm.

Alternatywą dla grilli węglowych są grille gazowe oraz elektryczne, które możemy wykorzystywać także wewnątrz domu. W czasie pieczenia mięsa na grillach elektrycznych i gazowych nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.

Dobry grill to czysty grill

Myśląc o grillowej uczcie, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla. Trzeba dokładnie zmyć resztki jedzenia z rusztu, zatroszczyć się o dobrą podpałkę, a także nie zapominać o ochronnych tackach. Za najlepszą podpałkę uznaje się węgiel drzewny i drewno z drzew liściastych. Zalecane jest unikanie drewna z drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę, która pod wpływem wysokich temperatur może strzelać, przez co staje się niebezpieczna.

Pamiętaj o dodatkach

Gdy serwujemy dania z grilla, w naszym menu powinny zagościć także surówki i ciemne pieczywo. Są one wyjątkowo zdrowe i zawierają wiele witamin, których spożycie zmniejsza negatywny wpływ toksycznych substancji na nasz organizm. Nie skupiajmy się też wyłącznie na grillowaniu mięs, gdyż wytapiający się z nich tłuszcz pod wpływem temperatury staje się szkodliwy.

Ciekawą alternatywą dla mięs będą owoce i warzywa z rusztu. W ten sposób zyskujemy posiłek bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek ciała i zapobiegają licznym chorobom. W roli zdrowego dodatku sprawdzi się też owocowy deser jako przeciwwaga dla grillowanych mięs.

Przyprawy źródłem sukcesu

Jak się okazuje, marynata do mięs może stać się bronią w walce z rakotwórczymi substancjami, wytwarzającymi się na powierzchni mięs. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie ich w piwie - w badaniach udowodniono, że marynata piwna jest w stanie zmniejszyć występowanie substancji rakotwórczych nawet o ponad 50 %! Unikaj też dużych ilości soli, ponieważ jej smak można łatwo zastąpić ziołami, a sama sól nadmiernie obciąża nerki.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 6427

60 min
5
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3