Jak zabezpieczyć przetwory przed zepsuciem? 4 niezawodne sposoby

Otwierasz słoiczek własnoręcznie przygotowanego dżemu czy przecieru i zamiast apetycznych przetworów, widzisz pleśń. Jak uniknąć takiej przykrej niespodzianki kulinarnej? Istnieją proste, domowe sposoby na to, jak zabezpieczyć przetwory przed zepsuciem.

Jak zabezpieczyć przetwory przed zepsuciem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Oto najprostsze metody, jak zabezpieczyć przetwory przed zepsuciem.

Sprawdź także: Kapusta na zimę - kiszona, w zalewie, marynacie. 8 najlepszych przepisów na kapustę do słoików

Pasteryzacja lub tyndalizacja

Pasteryzacja jest najprostszym i najbardziej powszechnym sposobem utrwalania przetworów. Polega na poddaniu słoików, wraz z ich zawartością, wysokiej temperaturze (ok. 85-90 stopni) na czas około 10-15 minut. Pasteryzacja jest ostatnim etapem przygotowywania owocowych pyszności.

Po przelaniu gorącej masy do słoików zakręcamy je i ustawiamy dnem do góry. Dno naczynia wykładamy ścierką, by szkło nie miało bezpośredniej styczności z garnkiem. Słoiki ustawiamy tak, by nie stykały się brzegami.

Tyndalizacja to z kolei proces polegający na trzykrotnej pasteryzacji - co 24 godziny.

Konserwowanie cukrem

Konserwowanie cukrem również należy do szybkich, prostych i skutecznych metod utrwalania przetworów. Wystarczy, że w trakcie przygotowań dżemów czy konfitur zasypiemy nim owoce lub zalejemy syropem (mieszanką wody z cukrem). Proces osmozy powstrzymuje rozwój bakterii, naturalny proces rozkładu, niszczy mikroorganizmy, dzięki czemu produkty dłużej zachowują świeżość nawet w temperaturze pokojowej.

Ocet lub alkohol

Bardzo dobrym i przede wszystkim smacznym rozwiązaniem jest konserwowanie przetworów octem. Sposób ten możemy wykorzystać zarówno w przypadku warzyw, jak i owoców. Do tego rodzaju konserwacji świetnie nadają się np. gruszki, śliwki, morele, winogrona lub jabłka. Proces marynowania przetworów polega na gotowaniu owoców w occie z dodatkiem wody, cukru i soli.

Aby zachować maksymalne walory zdrowotne owoców, warto - zamiast zwykłego octu spirytusowego - sięgnąć po zdrowszą alternatywę, czyli ocet winny. Zaletą marynowania owoców jest możliwość dodania do zalewy przypraw, np. goździków, cynamonu, pomarańczowej skórki.

Oprócz tradycyjnych metod konserwowania przetworów możemy wykorzystać patent na produkcję domowych nalewek i część owoców przeznaczyć właśnie na ten cel. Konserwowanie alkoholem polega na zalaniu dojrzałych, soczystych i zdrowych owoców solidną porcją rumu, wódki lub czystego spirytusu i dodaniu cukru (alternatywą albo dodatkiem może być cukier trzcinowy lub miód). Jeśli na alkoholową bazę wybierzemy spirytus, należy pamiętać, by go rozcieńczyć (zbyt duże stężenie może prowadzić do wytrącania się białka z owoców).

Odpowiednio przygotowane słoiki

Bardzo ważne jest, aby przetwory przekładać do odpowiednio przygotowanych słoików. Drobne niedopatrzenie na tym etapie może sprawić, iż cały wysiłek włożony w zrobienie przetworów pójdzie na marne. Jak zabezpieczyć przetwory przed zepsuciem? Słoiki oraz nakrętki powinny być dokładnie wyparzone. Nie mogą też mieć żadnych uszkodzeń ani zanieczyszczeń, gdyż w ten sposób ułatwimy działanie drobnoustrojów.

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3