Ewa_Gotuje

Jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić? Trzymaj się jednej kluczowej zasady

Siemię lniane to prawdziwy król wśród superfoods, czyli naturalnej żywności nieprzetworzonej będącej źródłem wielu składniki odżywcze. Przygotowujemy z niego prozdrowotne, napoje, kisiele, dodajemy je do owsianki czy jogurtu. Nie wszyscy jednak pamiętają o zaleceniu, które jest niezwykle istotne przy regularnym jedzeniu nasion lnu. Sprawdź, jak je spożywać oraz czy siemię lniane może zaszkodzić.

Do śniadania dorzucasz siemię lniane? Pamiętaj o jednej zasadzie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niewielkie brązowe ziarenka o wielu cennych właściwościach zawojowały świat zdrowego odżywiania. Nasiona lnu pospolitego wykorzystywane były już około 6000 lat temu przez mieszkańców Babilonu czy Egiptu. Do celów leczniczych wykorzystywane były również przez Hipokratesa, którego uważa się za pierwszego lekarza. Siemię lniane przetrwało do dziś, wykorzystuje się je w kuchni, kosmetyce, a także do łagodzenia wielu dolegliwości. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jak spożywać siemię lniane, aby miało dla nas jak najwięcej korzyści. 

Sprawdź także: Syci na długo. Dobra na wysoki cholesterol i ciśnienie, ale trzeba ją jeść z umiarem. Jak przygotować domową granolę?

Co zawiera siemię lniane?

W siemieniu lnianym kryje się mnóstwo wartości odżywczych, zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, a także wpływają na obniżenie wysokiego poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Wiele osób sięga po nasiona lnu ze względu na ich zawartość błonnika pokarmowego, który pomaga dbać o układ pokarmowy. Zawierają również lignany, które należą do grupy przeciwutleniaczy. Nie brakuje w nim również witaminy A, tych z grupy B, C, D, E oraz K, a także substancje mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. W 100 g siemienia lnianego jest ok. 540 kcal, dlatego nie należy z nim przesadzać, warto jednak pamiętać, że już dwie łyżki dostarczą nam mnóstwa substancji odżywczych. 

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Prawidłowa praca jelit to klucz do płaskiego brzucha i dobrego samopoczucia. Siemię lniane doskonale wpływa na trawienie, dzięki zawartości błonnika zapobiega zaparciom, oraz pomaga pozbyć się uporczywych wzdęć. Dodatkowo błonnik po zjedzeniu pęcznieje, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. W efekcie zmniejsza on chęć podjadania pomiędzy posiłkami, co pomaga nam w procesie odchudzania. Nasiona lnu przyspieszają także przemianę materii. Warto wspomnieć również o tym, że błonnik pokarmowy ma istotny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Siemię wspiera również zachowanie odpowiedniej mikroflory jelitowej. 

Dzięki zawartości kwasów omega-3, nasiona lnu pospolitego działają również przeciwzapalnie, chronią układ krążenia przed wieloma chorobami, np. miażdżycą, a także korzystnie wpływają na pracę mózgu, wspierają koncentrację oraz procesy zapamiętywania. Co więcej, kwasy tłuszczowe kwas tłuszczowy ALA oraz lignany wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Siemię lniane pęcznieje w przewodzie pokarmowym, przez co wydzielany jest śluz, który działa powlekająco na błonę śluzową, dzięki czemu łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne. Polecane jest osobom, które borykają się z nadkwasotą, refluksem oraz wrzodami pokarmowymi. Nie umiesz poradzić sobie z uporczywym bólem gardła i kaszlem? Tu również sprawdzi się siemię lniane, które podziało kojąco na podrażnione gardło. 

Piękna, jędrna i promienna skóra oraz mocne i zdrowe włosy i paznokcie to marzenie wielu kobiet. Bogactwo składników zawartych w siemieniu lnianym świetnie wpłynie na ich kondycję. 

Jak spożywać siemię lniane?

Siemię lniane można spożywać na kilka sposobów, można przygotować z nich kisiel na bazie wody lub mleka. Dwie łyżki nasion, mielonych lub w całości, należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i odczekać, aż nasiona napęcznieją. Świetnie sprawdzi się również kefir lub jogurt z dodatkiem nasion lnu, taki napój zapewni nam również niezbędne białko oraz probiotyki. 

Jeżeli często zdarza ci się piec bułki lub chleb, również dodaj do nich siemię lniane. Może również stanowić dodatek do przeróżnych ciast, babeczek, kruchych ciasteczek, zdrowych batonów z orzechami i bakaliami, a także tzw. kulek mocy. 

Nasiona lnu są także popularnym dodatkiem do musli, granoli oraz owsianek. Doskonale będą smakować również jako chrupiąca posypka do sałatki, pamiętaj o uprzednim podprażeniu ich na patelni.

Warto pamiętać o tym, że jeśli chcemy używać mielonego siemienia lnianego, należy je zmielić bezpośrednio podaniem, będzie mieć wówczas więcej wartości odżywczych. 

Czy siemię lniane może zaszkodzić?

Dodatkowo, jeżeli w twojej diecie znajduje się dużo siemienia lnianego, nie możesz zapomnieć o piciu dużej ilości wody. W połączeniu z wodą wytwarzane są substancje śluzowe, dzięki czemu polepsza się perystaltyka jelit. Brak odpowiedniej ilości płynów w diecie przy jednoczesny przyjmowaniu dużych ilości błonnika może zadziałać odwrotnie, to znaczy spowodować zaparcia i wzdęcia. Minimalna ilość wody, jaką powinniśmy przyjmować w ciągu dnia to osiem szklanek. 

Siemię lniane przeciwskazania i skutki uboczne

Przeciwwskazaniem do spożywania siemienia lnianego będą alergie pokarmowe. Odradza się również go osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, a także cierpią na choroby zapalne. Nie będzie ono również wskazane dla osób, które cierpią na poważne choroby układu pokarmowego, w szczególności jelit. Kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią pomysł picia siemienia lnianego powinny przedyskutować ze swoim lekarzem. 

Źródła: aptekarosa.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 167

30 min
4
60 min
3
15 min
5

Przepis dnia

Desery Ciasto wełniane z pistacjami

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie je...

Odsłon: 4783

30 min
45

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13