Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Są na to trzy sposoby

Trikiem, który trzeba stosować w kuchni, jest wybijanie jajek do osobnego naczynia. Tak uchronisz się przed dodaniem zepsutej sztuki do ciasta czy jajecznicy. Warto wiedzieć o tym, że przydatność jajek do spożycia można przetestować jeszcze przed rozbiciem. Odkryj, jak sprawdzić, czy jajka są świeże.

Jeśli chcesz sprawdzić, czy jajko jest świeże możesz włożyć je do szklanki z wodą | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka to produkt, bez którego nie można wyobrazić sobie Wielkanocy. Nie tylko są elementem święconki, dodajemy je również do sałatek, zjadamy faszerowane, wraz z majonezem, a także pieczemy z nich pyszne ciasta. Czy wiesz jednak, jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Jedno zepsute jajko może skutecznie popsuć całe danie. Warto poznać kilka prostych trików.

Sprawdź także: Niezawodne kremy do tortów. Zawsze wychodzą, nigdy się nie warzą

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jajka mogą być przechowywane w lodówce nawet przez okres czterech tygodni. Warto jednak pamiętać o tym, by po zakupach, jak najszybciej włożyć je do lodówki, a podczas przygotowywania śniadania lub ciasta, nie przechowywać pozostałych jaj na kuchennym blacie. Jeśli chcesz uniknąć zatrucia pokarmowego, pamiętaj, że jajka z pękniętą skorupką należy natychmiast zużyć albo wyrzucić je do kosza. 

Jeżeli po powrocie za sklepu masz zwyczaj wypakowywać jajka z pudełka i umieszczać je w specjalnej półce w lodówce, możesz mieć wątpliwości, jaki jest ich termin do spożycia. Dobrze jest przeprowadzić jeden z trzech poniższych testów świeżości jajka, który uchroni cię przed przykrą niespodzianką.

Zanurz jajko w wodzie

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To naprawdę prosty test, polegający wyłącznie na umieszczeniu jajka w naczyniu z wodą. Jeżeli leży ono poziomo na dnie, możesz mieć pewność, że jest świeże. Jeżeli jednak jajko zmienia kąt nachylenia (przyjmuje pozycję pionową), jest to oznaka, że ma już kilka tygodni. Im „większy pion”, tym starsze jajko. Wraz z upływem czasu jaja tracą swoją wagę, zaczynają wypełniać się powietrzem, przez co unoszą się na wodzie. Jeśli twoje jajko pływa, jak najszybciej powinieneś je wyrzucić.

Potrząśnij jajem

Możesz również spróbować potrząsnąć jajkiem. Świeże nie będzie wydawało żadnych dźwięków, więc powinieneś usłyszeć jedynie ruch powietrza. Kiedy jednak z jaja wydobywa się dźwięk chlupotania, może być to znak, że jest już zepsute. 

Oceń żółtko i białko

Niezależnie od tego, czy jajka, które masz zamiar użyć, przeszły test wody i dźwięku, zawsze warto wybić je pojedynczo do osobnego naczynia. W ten sposób unikniesz również przypadkowego wbicia skorupki do ciasta czy jajecznicy. Z miski będzie dużo łatwiej je wyciągnąć. Po wbiciu jaja oceń jego zapach oraz stopień „pomarszczenia” żółtka. Jajko powinno być bezwonne (zepsute od razu poczujesz) oraz mieć gładkie żółtko i przezroczyste białko. Jeśli białko będzie bardzo płynne, a żółtko się rozleje, jajko mogło być już stare. Tylko blisko przylegające do siebie żółto z białkiem o dość zwartej konsystencji, to świeży okaz.

Materiał aktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 21.03.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »

Najgorsze towarzystwo dla kawy. Unikaj rano, podczas obiadu i na imprezie »

Od kwietnia zdrożeje żywność. Za co zapłacimy najwięcej? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 126

15 min
6
Dania główne Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

Odsłon: 17061

60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3