Ewa_Gotuje

Jak pić kawę z kardamonem, żeby schudnąć? Uważaj na skutki uboczne

Kawa to pyszny napój pobudzający. Gdy dodasz do niej przyprawy korzenne, zyskuje nie tylko przyjemniejszy aromat, ale też więcej prozdrowotnych właściwości. Co daje picie kawy z kardamonem? I ile go dodać, aby podkręcić metabolizm i zrzucić niechciane kilogramy?

Co daje picie kawy z kardamonem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy korzenne są łatwo dostępne w sklepach - najczęściej w formie mielonej. Można jednak też kupić korę cynamonu, laskę wanilii czy gwiazdkę anyżu, które mają jeszcze więcej aromatu. Również kardamon występuje w dwóch postaciach - mielonej i oczyszczonego ziarna. Przyprawę warto dodać do kawy, aby podkręcić jej właściwości i wartości odżywcze. Co daje picie kawy z kardamonem? I kto, mimo jej korzystnego działania, nie powinien po nią sięgać? 

Sprawdź także: Koktajl z siemienia lnianego na płaski brzuch. Najlepiej wypić wieczorem

Jakie właściwości ma kardamon?

W kardamonie ukryty jest olejek eteryczny, który odpowiada za jego intensywny zapach i smak. Dostarcza organizmowi witamin C i tych z grupy B oraz wiele minerałów, w tym żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i fosfor. Przyprawa to źródło błonnika pokarmowego. Pół łyżeczki zmielonego kardamonu, czyli ok. dwóch gramów, to nieco powyżej sześciu kalorii.

Co daje picie kawy z kardamonem? Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, również właściwości przyprawy wpływają korzystnie na zdrowie. Nie tylko rozgrzewa ona organizm od środka, ale też wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego tak świetnie pomaga w przypadku infekcji. Kawa z kardamonem pomoże też przy nieświeżym oddechu. Co więcej, stanowi naturalny afrodyzjak, ale również specyfik na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Jakie właściwości ma kardamon? Działa wspierająco przy diecie odchudzającej. Przyspieszy metabolizm, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, a w konsekwencji świetnie oczyści organizm z toksyn. To jednak nie wszystkie zalety picia kawy z kardamonem.

Co daje picie kawy z kardamonem?

Połączenie właściwości kardamonu i kawy wypada naprawdę korzystnie. Zarówno przyprawa, jak i pobudzający napój to skarbnice antyoksydantów, które mogą zminimalizować ryzyko zawałów i uregulować zbyt wysoki poziom cholesterolu. Co daje picie kawy z kardamonem? Jak twierdzą specjaliści z Florida A&M University w Tallahassee, kawa z kardamonem ma również duży potencjał przeciwnowotworowyWyniki badań zespołu naukowego pokazują, że jeden ze składników kardamonu - kardamonina - może niszczyć komórki rakowe w przypadku nowotworu piersi (typu TNBC). Wszystko za sprawą przeciwutleniaczy, które zawarte są w kawie oraz w przyprawie. Właśnie te substancje mają eliminować komórki rakowe. 

Ile dodaje się kardamonu do kawy?

Kardamonu, jak każdej przyprawy korzennej, nie powinno używać się w nadmiarze. Ile dodaje się kardamonu do kawy, aby zyskała prozdrowotne właściwości i pomogła pozbyć się niechcianych kilogramów? Jeśli korzystasz z nasion, wystarczy, że rozetniesz cztery łupiny, wyjmiesz i zmielisz ziarenka, a następnie dodasz do dużej filiżanki z kofeinowym napojem. Jeśli używasz ziaren oczyszczonych - weź cztery i rozetrzyj w moździerzu, a w przypadku przyprawy już zmielonej - dodaj jej szczyptę lub pół łyżeczki. Nie przekraczaj jednak porcji złożonej z pełnej łyżeczki (dziennie), aby nie podrażnić układu pokarmowego.

Kawa z kardamonem

 Kawa z kardamonem Zobacz przepis

Kawa z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto nie powinien pić kawy z kardamonem?

Choć właściwości kardamonu przemawiają za jego stosowaniem, to warto również poznać przeciwwskazania do jego spożywania. Kto nie powinien pić kawy z kardamonem? Skutki uboczne mogą odczuć przede wszystkim osoby z alergią na tę przyprawę lub inne przyprawy korzenne oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niestety, nie mogą po nią sięgać też wszyscy chorujący na zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka, aby nie podrażniać tego narządu i nie powodować zaostrzenia dolegliwości. 

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Powinny na stałe zagościć na talerzu nadciśnieniowców. Pięć skutecznych produktów »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Uszczęśliw jelita prostym deserem. Robił prawdziwą furorę jeszcze w czasach PRL-u »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 34

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 307

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1316

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133484

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5