Jak ograniczyć sól w codziennej diecie?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie?

Fot. 123RF/Picsel

Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak jej nadmiar, może powodować problemy z ciśnieniem tętniczym.

Gdy wprowadzamy do naszego organizmu zbyt dużo soli, znacząco wzrasta ryzyko wystąpienia szeregu chorób. Najczęstszym przypadkiem jest nadciśnienie tętnicze, spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie. Z tego samego powodu mogą wystąpić różnego rodzaju obrzęki oraz zaburzenia w pracy systemu wydalniczego. Niestety, na tym nie kończy się lista negatywnych skutków jedzenia zbyt dużej ilości soli. Poza nadciśnieniem, znajdziemy na niej również udary mózgu, zawały serca, miażdżycę, osteoporozę i raka żołądka. Zdaniem niektórych naukowców nadmiar soli w diecie może odpowiadać również za występowanie cukrzycy typu II, chorób nerek oraz niekontrolowany wzrost wagi.

Dziennie, powinniśmy spożywać około 5 gramów (dane dotyczą dorosłego człowieka). Niestety, okazuje się, że bardzo ciężko jest kontrolować spożycie soli, gdyż znajduje się ona niemal w każdym produkcie spożywczym. Uważa się, że najwięcej sodu znajduje się w zupach w proszku, kostkach rosołowych, serach żółtych, czy słonych wędlinach i kiełbasach. Soli nie unikają także producenci naszych ulubionych przekąsek: chipsów, paluszków lub orzeszków. Naukowcy dowodzą, że zjedzenie kilku produktów z powyższej listy może z nawiązką pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól.

Warto więc podejść do tematu świadomie i racjonalnie. Nie możemy wykluczyć soli z naszej diety, ale nie możemy konsumować jej w nieograniczonej ilości. Trzeba więc znaleźć złoty środek, na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym bez większego wysiłku zapanujemy nad ilością spożywanej przez nas soli.

Pobierz aplikację smaker

1. Unikaj żywności wysokoprzetworzonej

Pierwszym i najistotniejszym krokiem będzie wyeliminowanie z naszego codziennego jadłospisu żywności wysoko przetworzonej. Warto postawić na świeżość i naturalność. Zrezygnuj z wszelakich dań gotowych, przeznaczonych jedynie do odgrzania. To w nich skupione są pokłady soli. Im więcej składników prosto z natury, tym lepiej dla ciebie.

2. Postaw na produkty wysokiej jakości

Wiele osób twierdzi, że kuchnia bez soli oznacza mdłe i nieciekawe dania. Jeśli nie chcesz rezygnować całkowicie z jej użycia, postaw na lepszą jakość tego składnika. Zamiast białej, oczyszczonej ze wszystkich wartości, wybierz różową sól himalajską lub morską. Ta mała zmiana poprawi funkcjonowanie twojego organizmu, a nie pozbawi twoich potraw smaku. Zdecydowanie dobrym wyborem będzie sól kamienna, która zawiera między innymi magnez i żelazo.

3. Bazylia, rozmaryn, lubczyk - twoi sprzymierzeńcy

Osobom ograniczającym spożycie soli z pomocą przychodzą zioła i przyprawy. To właśnie dzięki nim zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie twojego organizmu, jak i intensywny o smak dań. Jako alternatywa dla soli idealnie sprawdzi się mieszanka bazylii i rozmarynu lub też pietruszka wymieszana ze szczypiorkiem i majerankiem. Doskonałym wyborem będzie również estragon i lubczyk. Nie dość, że nadadzą potrawie "słony" smak, to jeszcze wzbogacą ją o ciekawy i oryginalny aromat. Warto pamiętać, że ostre dania zazwyczaj nie potrzebują dodatkowego dosalania. Sednem stają się więc smaki orientalne, np. kurkuma, czy papryczka chili. Spróbujcie dodać je do sałatek, a zobaczycie jak bardzo wpływa to na finalny smak potrawy. Co ciekawe, smak kwaśny, podobnie jak pikantny, jest konkurencyjny dla słonego, dlatego też do dań bez soli warto dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny lub imbir.

4. Unikaj mieszanek przypraw

Pamiętaj żeby unikać gotowych mieszanek przypraw. Wbrew pozorom, nawet w mieszance ziół można doszukać się sporych ilości soli, którą chcemy ograniczyć. Nie używajcie też przypraw przeznaczonych do konkretnych dań, np. do kurczaka, do pizzy, czy do grilla. Dużo lepszym rozwiązaniem okaże się stworzenie własnego połączenia. Lepiej jest np. ususzyć włoszczyznę, niż używać popularnych przypraw w postaci "jarzynki". Jeśli chcesz otrzymać żółty kolor swojej przyprawy, dodaj do niej kurkumę i już! Miej na uwadze, że wszelkiego rodzaju sosy, płynne przyprawy również zawierają sporą ilość soli. Jeśli chcesz ugotować rosół jak u mamy, włóż do garnka lubczyk i sporą ilość warzyw. Efekt murowany.

5. Gotuj warzywa nieosolonej wodzie

Sprytnym sposobem na ograniczenie spożywanej soli, jest krótkie gotowanie warzyw w wodzie bez soli. Co ciekawe, nieosolony płyn zacznie wrzeć szybciej. Mała ilość wody spowoduje szybsze ugotowanie składników. Pamiętajmy, że długie gotowanie zwłaszcza warzyw wytrąca z nich wszystkie składniki naturalne.

Tekst: Paulina Białożyt

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 27444

30 min
39
60 min
4
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 177

15 min
4
Dania główne Nóżki z kurczaka pieczone

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...

Odsłon: 1162

15 min
14
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7