Ewa_Gotuje

Jak odchudzać się po 50. roku życia? 7 kluczowych produktów w diecie, które zbiją tkankę tłuszczową

Jak odchudzać się po 50. roku życia? To pytanie często pojawia się wśród osób w średnim wieku. I nic w tym dziwnego, w końcu od lat panuje przekonanie, że metabolizm zwalnia z wiekiem. Co zrobić, aby zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się nienaganną sylwetką w piątej dekadzie życia?

Te produkty warto włączyć do diety po 50-tce | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dla wielu osób odchudzanie po 50. roku życia jawi się jako nie lada wyzwanie. I nic w tym dziwnego – w tym wieku pojawiają się pierwsze poważniejsze zawirowania hormonalne, co często prowadzi do przybierania na wadze. Na szczęście walka z nadprogramowymi centymetrami w talii wcale nie musi wyglądać jak ta z wiatrakami. Wystarczy, że zadbasz o kilka podstawowych elementów.  

W pierwszej kolejności włącz do swojej rutyny większą dawkę ruchu, zadbaj o higienę snu, zniweluj ilość codziennego stresu i wyczyść swoje menu z produktów sprzyjających tyciu. Kropką nad i tego procesu jest zmiana nawyków żywieniowych polegająca na wprowadzeniu szeregu zbawiennych artykułów do diety. Co jeść po 50. roku życia, żeby schudnąć? Dowiesz się tego z dalszej części niniejszego artykułu. 

  Sprawdź także: Pij zamiast kawy i herbaty, poleci kilogram za kilogramem. Jakie właściwości ma kefir i co daje jego picie?

Co jeść po 50. roku życia, żeby schudnąć? 7 kluczowych produktów w twojej diecie 

Zastanawiasz się, jak odchudzać się po 50. roku życia? Odpowiedź jest bardzo prosta – zamień niezdrowe i przetworzone przekąski na te oparte na zdrowych i odżywczych produktach. W budowaniu nowego menu pomoże ci kilka pokarmów przedstawionych na poniższej liście. Dzięki ich różnorodności możesz wykorzystać je do stworzenia zarówno słodkich, jak i słonych dań, które uzupełnią twój nowy, dietetyczny jadłospis. Poznaj siedem magicznych produktów, które pomogą ci pozbyć się oponki i przy okazji dogłębnie odżywią twój organizm! 

Awokado 

To popularny owoc, po który warto sięgać, niezależnie od wieku. Awokado wykazuje on silny potencjał odchudzający, mimo tego, że jest to jeden z najbardziej energetycznych pokarmów. Po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, dzięki czemu jest on bardzo odżywczy i zmniejsza chęć sięgania po nadprogramowe przekąski. Jego wysoka uniwersalność sprawia, że można wykorzystać je do przyrządzenia smacznych i zdrowych przekąsek – zarówno tych na słodko, jak i na słono. Przy jego pomocy wyczarujesz na przykład śniadanie białkowo-tłuszczowe, które zapewni ci długotrwałą sytość. Przekrój je na pół i wbij do każdej połówki jajko. Następnie umieść je w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Na samym końcu posyp je posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Serwuj je z pokrojonymi pomidorkami. 

Jajka 

Jednym z fundamentów odżywczej diety osób po 50. roku życia są jajka. Dzięki zawartym w nich substancjach przyspieszają one spalanie tkanki tłuszczowej i ułatwiają walkę z boczkami i oponką. W ich wnętrzu znajdziesz witaminy z grupy B, selen, fosfor oraz cholinę, która buduje błony komórkowe. Warto mieć także na uwadze, że wraz z żółtkiem dostarczasz swojemu organizmowi witaminę A, cynk, luteinę i zeaksantynę. Co ciekawe, jajka zawierają cysteinę – aminokwas wspierający procesy metaboliczne i usuwanie toksyn z organizmu. Są one również doskonałym źródłem białka, które jest niezbędnym narzędziem odchudzającym. 

Kiszonki 

Kolejną pozycją na naszej liście, której nie może zabraknąć w menu osób odchudzających się, są produkty fermentowane. Stanowią one niskokaloryczne uzupełnienie wielu dań. Ich głównym atutem jest zawartość licznych witamin i minerałów, a także kultur bakterii, które odżywiają nasz organizm dosłownie od środka. Regularne spożywanie fermentowanych pokarmów poprawia skład mikroflory bakteryjnej, co z kolei przekłada się na łatwiejsze zrzucanie wagi. W tej kategorii do wyboru masz nie tylko klasyczną kiszoną kapustę, ale także ogórki, kimchi, kombuchę czy rozmaite warzywa. Jeśli nie lubisz wykonywać tego typu przetworów własnoręcznie, możesz skorzystać z gotowych artykułów dostępnych na półkach sklepowych. 

Owoce jagodowe 

Szukasz skutecznej receptury na to, jak odchudzać się po 50. roku życia? W takim razie nie zapomnij o uwzględnieniu w swojej diecie owoców jagodowych. Możesz śmiało wykorzystać je jako zdrowszą alternatywę dla słodkich przekąsek. Aby skorzystać z jak najbogatszego wachlarza substancji odżywczych, wybieraj takie opcje jak maliny, jagody, borówki, porzeczki, aronie oraz truskawki. Te doskonale sprawdzą się w połączeniu z nasionami chia, płatkami kokosowymi, siemieniem lnianym, orzechami, a nawet rozmaitymi bakaliami. Specjaliści zwracają uwagę także na zawartość garbników w owocach jagodowych. Substancje te blokują działanie niektórych enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie węglowodanów, dzięki czemu nie narażasz się na nadmierne skoki glukozy we krwi po posiłku. Stawiając na ten punkt w swoim jadłospisie, dostarczysz sobie także sowitej porcji błonnika pokarmowego. 

Siemię lniane 

Jak odchudzać się po 50. roku życia? Siemię lniane to istna perełka wśród ogólnodostępnych superfoods. Wiele osób walczących o poprawę samopoczucia i osiągnięcie nieskazitelnej sylwetki chętnie sięga właśnie po nasiona lnu. Wśród ich największych zalet wymienia się regulację poziomu glukozy we krwi i obniżanie stężenia cholesterolu. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika odżywia on cenną mikrobiotę i reguluje perystaltykę jelit. Jednak to nie wszystkie jego plusy, ponieważ len obfituje w kwasy omega-3, polifenole, potas, wapń oraz magnez. Z jakiej jego formy warto korzystać najczęściej? Do dyspozycji masz kleik, surowe nasiona oraz wariant mielony. Łatwo wykorzystasz je na przykład do zmniejszenia indeksu glikemicznego swoich przysmaków. 

Płatki owsiane 

Płatki owsiane to świetne uzupełnienie diety odchudzającej. Posiadają one błonnik, który sprawdzi się u osób borykających się z podjadaniem. Aby dodatkowo skorzystać na ich sycących właściwościach, dodaj do nich orzechy, nasiona lub wiórki kokosowe, które obniżą ich indeks glikemiczny. Możesz ich użyć nie tylko podczas śniadania, ale także jako zagęstnik do sosów. Warto wspomnieć, że są one źródłem jednego z najmocniejszych antyoksydantów, czyli witaminy E. 

Orzechy 

Co jeść po 50. roku życia, żeby schudnąć? Odpowiedź brzmi – orzechy. Potraktuj je jak tajną broń do walki z nadwagą. Wystarczy, że będziesz dodawać je do dań zawierających węglowodany proste w celu obniżenia ich ładunku glikemicznego. Do dyspozycji masz cały wachlarz ciekawych smaków, w tym migdały, pistacje, orzechy włoskie, nerkowce oraz pestki dyni i słonecznika. Zapewniają one wysoką sytość, dzięki czemu zadowolisz się ich niewielką ilością. W ich wnętrzu kryją się zarówno witaminy E i te z grupy B, jak i magnez, cynk, miedź oraz selen. Spożywaj je solo lub dodawaj do owsianki, np. takiej z wcześniej wspomnianymi owocami jagodowymi. Jak ją zaserwować? Ugotuj płatki owsiane na wodzie i upraż pestki słonecznika i dyni na suchej patelni. Owoce opłucz pod zimną wodą i odsącz z nadmiaru płynu. Przełóż płatki do miseczki, a potem udekoruj je owocami i pestkami. Smacznego!  

Źródła: healthline.com, webmd.com, medonet.pl 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Tak organizm „woła” o wodę. Objawy, które zwiastują odwodnienie »

Przestań trzeć ziemniaki na placki. Zastąp je tym warzywem »

Genialny sposób na błyskawiczne mycie kurek. Internauci oszaleli z zachwytu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13