Jadalny ogród na stole wielkanocnym

Stół wielkanocny może wyglądać nietypowo i przykuwać uwagę całej rodziny! Zamiast kolorowych kwiatów, listków bukszpanu i ceramicznych króliczków, przygotuj jadalne dekoracje prosto z ogródka!

Fot. 123RF/Picsel

Tulipany z pomidorów

Do wykonania jadalnych tulipanów potrzebujesz: 7 pomidorów śliwkowych, 7 kulek mozzarella, 8 szczypiorów, liście pietruszki i bazylię. Pomidorki przytnij „na krzyż" do połowy i wyciągnij miąższ na zewnątrz. Bazylię drobno posiekaj i wsyp do wnętrza pomidora, następnie wetknij do środka kulkę sera. Drugą stronę pomidorka przekłuj wykałaczką i w powstałą dziurkę wbij szczypior, który posłuży za łodygę. Cały bukiet zwiąż dodatkowym szczypiorkiem lub kokardką. Nie przepadasz za serem mozzarella? Wypełnij pomidorki ulubionym serkiem. Promocje na zastawę wielkanocną znajdziesz w sklepie Duka.

Smakowite muchomorki

Muchomory w tym przypadku nie będą trujące! Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Z każdego jajka wytnij czapeczkę i wąską podstawę, aby jajko trzymało się samodzielnie w pionie. Twarożek połącz z żółtkiem za pomocą miksera, dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i 3 łyżki chrzanu i ponownie wymieszaj. Na każdą górę jajka połóż po 1 łyżce kremu chrzanowego i przykryj kapelusikiem wykonanym z pomidorka. Powstałe kapelusze przyozdób kropkami z majonezu lub kremu. Muchomorki poumieszczaj losowo na talerzu, wcześniej kładąc na nim spory liść sałaty.

Patera z piętrowym lasem

3-poziomową paterę możesz kreatywnie wykorzystać! Piętrowa konstrukcja sprawi, że ciastka, słodycze i owoce będą prezentować się wyśmienicie. Postaw na cenne substancje, skrywane w listkach rzeżuchy, bazylii, pietruszki i nie tylko! W jadalnej trawce umieść kolorowe pisanki, aby każdy z bliskich mógł podziwiać talent całej rodziny i chrupać zdrowe listki z innymi przysmakami. A może zamiast pisanek, ułożysz pokrojone połówki jajek na twardo z łyżką majonezu i listkiem pietruszki?


Reklama

 

Kurczaczki z jajka

Do wykonania kurki z pisklakami z jajek na twardo potrzebujesz: jajka na twardo, marchewki pokrojonej w cienkie krążki, ziele angielskie, goździki i sałatę. Kurka z jajka - odetnij spód jajka, aby umieścić je na talerzu w pionie. Z marchewki z krążków - wykrój dwa trójkąty, co posłuży za nóżki, grzebyk i spiczasty dziobek.
Włóż grzebień w szparę „na głowie" kurki, a w oczy wkręć delikatnie ziele angielskie. Małe kurczaczki - jajka pokrój w poziomie „zygzakiem" na pół, a na środku białka umieść ugotowane żółtko. Oczy kurczaczka zrób z goździków, a dziób i grzebyk z marchewki, tak samo jak w przypadku kwoki. Całą rodzinkę rozstaw na liściu sałaty i postaw na stole wielkanocnym.

Króliczki z apetycznego ogrodu

Dzieci bywają niejadkami. Jeśli przy stole wielkanocnym zasiądą dzieci, przygotuj radosny posiłek! Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z pomocą małej łyżeczki, umieść w głębokim talerzu i rozgnieć widelcem. Do masy dodaj szynkę pokrojoną wcześniej w drobną kosteczkę, szczypiorek, bazylię lub natkę pietruszki. Na końcu połącz z majonezem, musztardą, dopraw solą i pieprzem.
Farsz umieść po 1 łyżce we wcześniej pokrojonych połówkach jaj. Na środku farszu wbij dwa małe kółeczka i kwadracik wycięty z papryki, co będzie oczkami i noskiem króliczka. Plasterki rzodkiewki przetnij na pół i ułóż po bokach jajka (uszy króliczka), a ze szczypiorku wyczaruj wąsy! Dzieci ze smakiem zjedzą apetyczne króliczki!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
30 min
3
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4