Ewa_Gotuje

Idą święta, a z nimi pyszności z Restauracji Hawełka

„Od lat spotykamy się na „śledziku" przy tym samym stoliku, zawsze w dzień przed wigilią. Cenimy miłą atmosferę i doskonałą kuchnię! „Wesołych Świąt" życzą cztery krakowianki" - pod tymi słowami podpisały się dwie Krystyny, Renatka i Kasia. To wpis do Księgi Pamiątkowej Restauracji Hawełka. Jeden z wielu potwierdzających, że tradycję budują ludzie, czas i miejsce.

Fot. Restauracja Hawełka

Nie tylko śledzik smakuje tu jak ongiś. Karpie, szczupaki, grzybowa i barszcz są przygotowywane zgodnie ze starymi recepturami. Strucle i keksy. Smaki i aromaty. Dziczyzna i drób. Jadło postne i mięsiwa. Potrawy na wigilię i na świąteczne biesiady. To wszystko jest w Hawełce. Tak było dawniej i tak jest dziś.

Gdy Antoni Hawełka rozpoczynał swoją przygodę kulinarną był rok 1876.Specjały i delikatesy z całego świata sprowadzał do grodu Kraka. Wszyscy, którzy cenili sobie dobrą atmosferę i pyszne jedzenie przekraczali progi Hawełki. Krakowianie i goście z Galicji, mieszczanie i koronowane głowy, profesorowie i bohema, mieszczki i arystokraci. Niczym w tyglu mieszały się kultury i zwyczaje. Przez niemal 150 lat dobra kuchnia stanowiła coś więcej.

„Ojciec opowiadał jak chodził „na śledzia" do Hawełki, w południe przed wigilią - wspomina Monika Mieroszewska - No i jak przyjechałam do Krakowa, to zobaczyłam, że wszystko dalej istnieje -Planty, uniwerek, „nasz" dom i nawet drzewo, pod którym sypiałam kiedyś w wózku. Oczywiście poszłam do Hawełki na Rynku".

Co jest w tym śledziku z Hawełki, że i kiedyś, i dziś równie dobrze smakuje? Tradycja! Miejsce, czas i ludzie. Boże Narodzenie to jedno z wielu świąt, podczas których to, co sprawdzone przez pokolenia ...i dziś smakuje wybornie.

To tradycja zobowiązuje, aby nawet tym , którzy święta chcą spędzać w domu, oferować jej część. Dlatego kolejny już rok na Świątecznym Kiermaszu można kupić niemal wszystko to, co niezbędne na wigilijnym i świątecznym stole. W Restauracji Hawełka w Rynku Głównym 34 do 20 grudnia 2015 roku przyjmowane są zamówienia. Ich realizacja kończy się 24 grudnia o godzinie 12.00.

www.hawelka.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 25

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 266

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1188

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133464

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5