Herbata z tym ziołem rozgrzewa, działa napotnie, ale też koi bóle stawów i brzucha

Rozmaryn należy do ziół, które nie tylko świetnie sprawdzą się w kuchni, ale i doskonale wpłyną na twoje zdrowie. Okazuje się, że herbata z rozmarynem, dzięki swoim rozgrzewającym i przeciwbakteryjnym właściwościom będzie idealnym wyborem na jesień i zimę. Sprawdź, jak przygotować herbatę rozmarynową.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rozmaryn to roślina o pięknym, charakterystycznym zapachu, która przywędrowała do nas znad Morza Śródziemnego. Powszechnie rośnie we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Grecji. Na zdrewniałych łodygach rosną niewielkie, twarde listki, które po rozgnieceniu w palcach wydobywają niepowtarzalną woń, którą zawdzięczają olejkom eterycznym.

Roślina ta wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Rozmaryn używany jest w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz oczywiście w kuchni. Można wykorzystać go do wielu potraw, np. do mięs, a nawet zrobić z niego herbatę. Sprawdź, jak przygotować herbatę rozmarynową?

Sprawdź także: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Rozmaryn – właściwości

W rozmarynie kryje się mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Znajdziesz w nim witaminę A, C, B6, magnez, żelazo, wapń, cynk i selen, a także flawonoidy i garbniki – o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających. Rozmaryn ma także działanie przeciwgrzybicze oraz antywirusowe. Co więcej, świetnie rozgrzewa oraz działa napotnie, dlatego świetnie sprawdzi się, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa.

Rozmaryn ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomaga zwalczać wolne rodniki oraz działa przeciwstarzeniowo. Rozmarynowi przypisuje się także działanie przeciwnowotworowe. Napar z rozmarynu to skuteczny sposób na poprawę trawienia – wspiera prawidłową pracę żołądka i jelit. Pomaga także łagodzić bóle brzucha.

Rozmaryn ma również korzystny wpływ na układ nerwowy – działa kojąco, wycisza, pomaga redukować stres, a nawet poprawia pamięć. Udowodniono, że rozmaryn pomaga obniżyć poziom cukru we krwi – wspiera wytwarzanie insulinę, dlatego jest polecany osobom chorującym na cukrzycę.

Roślina ta działa także przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku bólu stawów oraz mięśni. Rozmaryn zaleca się także osobom, które borykają się z reumatyzmem.

Ponadto może służyć również poprawie urody. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu oraz pozbyć się cellulitu. Olejek z rozmarynu stosowany jako wcierka na skórę głowy pomaga natomiast na porost włosów.

Jak przygotować herbatę rozmarynową?

W okresie jesienno-zimowym organizm w szczególności narażony jest na infekcje. Warto wówczas przygotować rozgrzewającą herbatę rozmarynową, która będzie nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Możesz zaparzyć same gałązki rozmarynu lub dorzucić do nich ulubione dodatki, dzięki czemu wzmocnisz ją o dodatkowe prozdrowotne składniki.

Do przygotowania herbaty z rozmarynem, będziesz potrzebować: łyżeczkę liściastej, czarnej herbaty, gałązkę świeżego rozmarynu, dwa plastry pomarańczy, kawałek imbiru, dwie łyżki mrożonych malin, sok z cytryny, miód i 250 ml gorącej wody.

Do kubka wsyp herbatę (warto użyć specjalnego zaparzacza, by łatwo wyłowić listki) oraz dodaj gałązkę rozmarynu, plastry pokrojonego imbiru, zalej wrzątkiem. Odczekaj około trzech minut, aż się zaparzy. Wyjmij zaparzacz z herbatą, dołóż maliny, plasterki pomarańczy. Kiedy herbata nieco przestygnie, dodaj sok z cytryny i miód.

Kto nie powinien pić herbaty z rozmarynem?

Herbata z odrobiną rozmarynu powinna być raczej bezpieczna. Warto jednak być ostrożnym w przypadku skoncentrowanego olejku z rozmarynu. Nie jest on wskazany dla kobiet w ciąży, w dużej ilości może być przyczyną poronień. Uważać powinny również osoby, u których często pojawiają się reakcje alergiczne. Olejek rozmarynowy nie jest polecany także dla małych dzieci, osób, u których występuje wysokie ciśnienie krwi, choroba wrzodowa oraz wrzodziejące zapaleniem jelita grubego.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

52
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

2