Ewa_Gotuje

Gruzińska klasyka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał.

Ciasto

500 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
75 ml mleka lub kefiru
100 ml oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli

Łódeczki ze szpinakiem

250 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 g sera gorgonzola
180 g śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g)

Łódeczki

200 g chorizo
½ gruszki
100 g gorgonzoli

Ciasto

Mąkę wsypać do miski. Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko. Następnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać olej rzepakowy. Całość przelać do miski z mąką, wsypać cukier i sól. Wyrobić ciasto. Po zagnieceniu odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Podzielić na cztery równe części. Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Farsz szpinakowy

Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Wrzucić szpinak, a gdy będzie miękki, odlać nadmiar wody. Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać ser i śmietanę. Doprawić. Połączyć ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Łódeczki ze szpinakiem

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Na środek ciasta wyłożyć farsz. Piec przez około 15 minut.

Łódeczki

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Chorizo pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wyłożyć na placek. Gruszkę pokroić w plasterki, położyć na wierzch. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować małym kawałkiem masła, posiekaną kolendrą i pomidorkami koktajlowymi.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0