Ewa_Gotuje

Gruzin w Hiszpanii - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna.

Ciasto

400 ml wody
50 g świeżych drożdży
2½ łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej (typ 450)
½ łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Farsz

400 g sera feta
300 g sera ricotta
250 g żółtego sera (np. cheddar)
200 g kiełbasy chorizo

Złożenie

2 jajka
1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Ciasto

Wodę podgrzać do temperatury około 40°C (ma być ciepła) i rozpuścić w niej świeże drożdże. Następnie dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozczyn z drożdży i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, wyrobić je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i miękkie. Podzielić je na dwa kawałki, a następnie rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Farsz

Rozdrobnić widelcem fetę i ricottę. Dodać żółty ser i chorizo.

Złożenie

Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć rozdrobnione sery i pozostałe dodatki. Boki ciasta zrolować do środka i połączyć brzegi (mają powstać łódki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć i na każdy z placków wbić jajko. Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu aż białko się zetnie (około 2 minut). Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 64

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0