Ewa_Gotuje

Gofry leśny mech

Przekonanie dziecka do jedzenia owoców i zielonych warzyw to czasem nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym łatwiej jest dostarczyć maluchowi owocowych witamin.

Fot. materiały prasowe
Najlepiej podawać je w towarzystwie uwielbianych przez dzieci smakołyków np. gofrów, które skutecznie odwracają ich uwagę od pożywnych, lecz nielubianych dodatków. Gofry „leśny mech z owocami" to nie tylko sycąca przekąska dla najmłodszych, ale również bomba witamin dla całej rodziny.

Składniki (około 20 gofrów) :

200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka w rozmiarze M
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki :

jogurt grecki
miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
borówki (ilość według uznania)
maliny - mogą być mrożone (ilość według uznania)
listki mięty

Wykonanie :

1. Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
2. Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
5. Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
6. Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
7. Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
8. Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.
Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 102

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 932

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1