Fine Dining Week w Restauracji Albertina

Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina.

Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Milleau.

Goście Fine Dining Week mają okazję spróbować wyjątkowego menu w festiwalowej cenie 119 zł.

Kolację rozpoczynamy maleńkim amuse bouche - roladką drobiową z pomidorem, kaparami, botwiną i redukcją balsamiczną.

Jako przystawkę w czasie Fine Dinind Week kucharze restauracji Albertina zaproponowali tatar z tuńczyka, z ponzu, awokado, galaretką z proseco, musem chrzanowym oraz werbeną.

Kolejną propozycją był delikatny krem z kalafiora i pieczonego czosnku, zaserwowany z wędzonym żółtkiem.

Tuż po zupie, naszym oczom ukazało się pierwsze danie główne - filet z halibuta zaserwowany na kuskusie z sepią w towarzystwie skorzonery i aromatycznego, cytrusowego sosu.

Punktem kulminacyjnym kolacji była pieczona przepiórka z chili, zaserwowana z kiszoną kalarepą, jabłkowym zabaione oraz pieczonym porem.

Czym byłby posiłek bez deseru? Ten w Albertinie cieszył oczy i podniebienie - mandarynka gotowana w likierze cointreau, tapioka i pianka z mleczka kokosowego.

Chyba nie macie wątpliwości, że warto wybrac się na Fine Dining Week? Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję Festiwalu!

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3