Finał piątej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"

Już dziś zobaczymy finałowe zmagania uczestników „Bake Off – Ale Ciacho!”. Kto zdobędzie 50 tysięcy złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków?

Fot. materiały partnera

Półfinałowy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" obfitował w wyjątkowe emocje. Tomasz, Anna, Barbara i Marcin zmierzyli się w pojedynku, jakiego do tej pory nie mieliśmy okazji obserwować w programie. W konkurencji technicznej jurorzy poprosili ich o przygotowanie słodkiego bufetu, w skład którego wchodziły aż trzy rodzaje ciast - ptysie, bezy i czekoladowy torcik. Aby zawodnicy mogli szybciej uporać się z tym zadaniem, do pomocy przydzielono im małych asystentów - uczestników pierwszej edycji programu "Bake Off Junior".

Zobacz też: Przepis na słodki bufet z programu "Bake Off - ale Ciacho!"

W drugiej konkurencji jurorzy postanowili sprawdzić, jak uczestnicy radzą sobie z presją czasu, prosząc ich o przygotowanie ręcznie malowanych tortów. Wykonanie takiej dekoracji wymaga nie tylko umiejętności technicznych, ale również pewnej ręki i sporej dozy kreatywności. Zdaniem Michała Brysia i Krzysztofa Ilnickiego, najlepsze ciasto przygotowała Basia, która tym samym jako pierwsza zagwarantowała sobie miejsce w finale. Niestety, za najsłabszy uznano tort Anny, która musiała pożegnać się z programem.

Zobacz też: Słodkie trio Barbary - przepis z programu "Bake Off ..."

Co wydarzy się w finale piątej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Dziesiąty odcinek - finał! Najlepsi uczestnicy czwartej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" zawalczą o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i nagrodę główną. W pierwszej konkurencji cukiernicy zmierzą się z wyjątkową recepturą na słodki domek z kart. Z kolei w konkurencji autorskiej będą musieli przygotować efektowny tort, który będzie przeczyć zasadom grawitacji Kto podbije serca jurorów i wygra „Bake Off - Ale Ciacho!"? Tego dowiecie się już w niedzielę o godzinie 15.15 na antenie TVP2.

Kim są finaliści piątej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Barbara Dobrzyńska - Warszawa, 25 lat

Jest nauczycielką i terapeutką oraz szczęśliwą żoną. Od lat zgłębia tajniki sztuki cukierniczej, a jej popisowy wypiek to tort chałwowy. Jest bardzo energiczna i żywiołowa. Wolne chwile lubi spędzać, jeżdżąc konno. W przyszłości chciałaby otworzyć własną pracownię cukierniczą.

Tomasz Batko - Wrocław, 28 lat
Jest specjalistą ds. wynagrodzeń. Już od dziecka lubił pomagać mamie w kuchni. Jego popisowym wypiekiem jest tort czekoladowo-wiśniowy z mascarpone. Najczęściej serwuje go swojej narzeczonej, którą poprosił o rękę kilka miesięcy temu. Interesuje się motoryzacją i sportami siłowymi. Jego największym marzeniem jest posiadanie rodziny i stworzenie klimatycznej cukiernio-kawiarni.

Marcin Błański - Szczecin, 29 lat

Z wykształcenia jest geografem. Przygodę z pieczeniem zaczął jeszcze w szkole podstawowej. Wszystko za sprawą babci oraz mamy, które wypiekały ciasta, pączki, faworki i bułki drożdżowe. Pieczenie to dla niego sztuka kreacji. Jego popisowym daniem jest ciasto dyniowe składające się z trzech różnych warstw kremów i orzechów. Uwielbia robić monodesery. Jego największymi pasjami, zaraz po gotowaniu, są fotografia i podróże.

Pobierz aplikację smaker ciasta i deseryWszystkie przepisy z programu "Bake Off - Ale Ciacho!" znajdziecie w naszym serwisie tuż po emisji odcinka!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
12
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1436

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4