Ewa_Gotuje

Finał "Bake Off - Ale Ciacho!"

Już dziś zobaczymy finałowe zmagania uczestników „Bake Off – Ale Ciacho!”. Kto zdobędzie 50 tysięcy złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków?

Fot. materiały partnera

Półfinałowy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" obfitował w wyjątkowe emocje. Katarzyna, Sylwia, Daniel oraz Tomasz zmierzyli się w pojedynku, jakiego do tej pory nie mieliśmy okazji obserwować w programie. Ich pierwszym zadaniem było przygotowanie aż trzech dań - staropolskiego chleba na zakwasie, pasztetu z trzech mięs oraz pikantnej konfitury wiśniowej. Chociaż na wykonanie tego zadania jurorzy dali uczestnikom aż sześć godzin, nikt nie miał czasu nawet na chwilę odpoczynku. Najwięcej problemów uczestnikom przysporzyło przygotowanie ciasta na chleb, które nie zawsze chciało wyrosnąć lub zachować swoją formę. Ostatecznie, mimo drobnych potknięć, wszystkim udało się wydać kompletne dania.

Przepis na chleb staropolski i pasztet Michała Brysia

Jurorzy zgodnie uznali, iż rywalizacja była niesłychanie wyrównana, a o tym kto zakwalifikuje się do finału, zadecyduje konkurencja kreatywna. Tym razem uczestnicy mieli za zadanie przygotować słodkości, które będą idealnie komponować się z popołudniową herbatą. Każda z propozycji musiała zawierać wypiek na bazie ciasta biszkoptowego, ptysiowego oraz bezowego. Na szczęście uczestnikom nie zabrakło fantazji i każdy z nich przygotował ciastka, których nie powstydziłyby się nawet najlepsze cukiernie. Jedynie detale zadecydowały o tym, że to Katarzyna musiała pożegnać się z programem.

Trzy damy przy herbacie - przepisy Tomasza

Co wydarzy się w finałowym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

W finałowym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" także nie zabraknie emocji. Sylwia, Daniel i Tomasz będą musieli upiec aż dwa torty. Pierwszy z nich - czekoladowo-orzechowy - to słynny przepis Tomasza Ilnickiego, pełen technicznych niuansów. W drugiej konkurencji finaliści będą mogli popisać się swoją kreatywnością oraz wiedzą, jaką zdobyli w czasie programu. Przygotowanie trzypiętrowego tortu, jest zadaniem, które sprawiłoby wiele problemów nawet profesjonalnym cukiernikom. Jak poradzą sobie z nim amatorzy? Kto zdobędzie tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 67

15 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0