Egzotyczny miks Gosi - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na egzotyczny tort bezowy.

Beza
6 białek
1½ szklanki cukru drobnego
1½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki migdałów w płatkach
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy
450 g serka mascarpone
160 ml śmietany kremówki 36%
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Marakuja curd
2 jaja
2 żółtka
140 g cukru drobnego
100 g masła
2 łyżki soku z cytryny
150 g pulpy z marakui

Polewa malinowa
300 g malin
80 g cukru drobnego

Beziki
2 białka
2 razy więcej cukru drobnego (pomnożyć wagę białek)
niebieski i różowy barwnik w żelu

Dekoracja
30 malin
pulpa z 1 marakui
6 różowych margerytek
1 kokos

Beza
Białka ubić i powoli dodawać po łyżce cukru. Miksować do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodać migdały i skrobię ziemniaczaną, wymieszać szpatułką. Masę podzielić na trzy blaty i posypać je migdałami. Piec w 150°C z termoobiegiem przez 40 minut.

Krem kokosowy
Serek mascarpone i śmietankę ubić, dodać wiórki kokosowe oraz cukier puder i krótko wymieszać na niskich obrotach.

Marakuja curd
Jajka, dodatkowe żółtka i cukier wymieszać, a następnie podgrzać. Dodać masło, sok z cytryny i pulpę z marakui. Podgrzać do zgęstnienia masy. Przełożyć do miski, przykryć papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa malinowa
Maliny zagotować, dodać cukier. Przetrzeć przez sitko.

Beziki
Białko ubić wraz z cukrem, dodając go stopniowo. Podzielić na dwie części, zabarwić i wyszprycować. Piec w 110°C przez około godzinę.

Dekoracja
Podawać udekorowane malinami, pulpą z marakui, margerytkami i kokosem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 43660

30 min
71
Przekąski Cebulaczki

Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdz...

Odsłon: 1167

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3