Grill - temat specjalny

Egzotyczny deser lodowy Jacka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci.

Masa z makiem
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
100 g maku
1 tabliczka czekolady mlecznej
300 g mieszanki studenckiej
100 g płatków białej czekolady

Masa z gujawą
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
200 g pulpy z gujawy
200 g kandyzowanych kolorowych ananasów
100 g orzechów macadamia
½ ananasa

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
150 g masła
150 g margaryny
5 żółtek ugotowanych na twardo
150 g cukru pudru

Sos waniliowy
150 ml mleka
100 ml śmietanki 36%
ziarenka z 1 laski wanilii
3 żółtka
40 g cukru pudru

Dekoracja
500 g owoców egzotycznych (kiwi, mango, ananas, pomarańcza)
200 g czekolady białej

Masa z makiem
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietankę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, mak, pokrojoną na nierówne kawałki czekoladę, mieszankę studencką i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Keksówkę (o długości 30 cm) wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała na około 5 cm. Przełożyć do niej masę. Wierzch wysypać płatkami białej czekolady.

Masa z gujawą
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietanę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, pulpę z gujawy, kandyzowane kolorowe ananasy, orzechy macadamia, pokrojonego w kostkę świeżego ananasa i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na uprzednio przygotowaną masę z makiem. Całość zamrozić.

Kruche ciasto
Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Dodać starte na drobnej tarce żółtka i cukier puder. Szybko, ale dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać potrzebne nam kształty, np. gwiazdki, podłużne paseczki o różnych szerokościach (można z nich zawinąć coś na kształt pączków róży i serpentynek). Piec do czasu zarumienienia, czyli około 12 - 15 minut.

Sos waniliowy
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać ziarenka wanilii. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie powoli, cienkim strumieniem, wlewać do nich gorące mleko i śmietankę. Masę przelać do garnka. Mieszać nieprzerwanie za pomocą trzepaczki, by masa się zagęściła. Nie gotować. Następnie przelać do sosjerki i schłodzić.

Dekoracja
Semifreddo wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem. Udekorować pokrojonymi owocami, ciastkami o różnych kształtach oraz płatami z temperowanej, białej czekolady. Podawać z sosem waniliowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 154

30 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z melonem

Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...

Odsłon: 67

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1
Quizy Co wiesz o nowalijkach? Szybki test dla miłośników wiosennych warzyw

W sklepach zaczynają się już pojawiać pierwsze młode warzywa. Zanim wybierzesz się do sklepu po pyszne ziemniaki, botwinę czy rzodkiewki, przetestu...

1