Dziwnie wygląda, smakuje oryginalnie, ale pomaga na wysoki cholesterol i problemy z miażdżycą. Jak zrobić sok i nalewkę z morwy czarnej?

Morwa czarna, choć rzadsza w Polsce niż morwa biała, ma wiele właściwości zdrowotnych. Obniża ciśnienie, wpływa na pracę jelit, obniża cukier i cholesterol. Sprawdź przepis na nalewkę i sok z morwy czarnej.

Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Morwa czarna - wartości odżywcze 

Morwa czarna (Morus nigra) to owocowiec o charakterystycznych ciemnopurpurowych lub czarnych owocach. Rzadko sadzimy ją w ogrodach, ale często rośnie w parkach, przy miedzach i wzdłuż dróg.

Morwa czarna jest niskokaloryczna, ma tylko 43 kcal na 100 g owoców. Wartości odżywcze morwy czarnej to:  

  • białko: około 1,44 g; 
  • tłuszcz: około 0,39 g; 
  • węglowodany: około 9,8 g; (w tym błonnik: około 1,7 g i cukry: około 8,1 g). 

Reszta składu tego owocu to liczne witaminy i minerały. Morwa czarna ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest świetnym wyborem dla osób chorych na cukrzycę. Ze względu na małą ilość kalorii i dużą zawartość błonnika, będzie też idealnym uzupełnieniem menu osób na diecie.  

Jakie właściwości zdrowotne ma morwa czarna? 

Morwa czarna, dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, ma wiele właściwości zdrowotnych, takich jak:  

  • działanie antyoksydacyjne - morwa czarna jest źródłem naturalnych antyoksydantów, takich jak witamina C, E i antocyjany. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia.  
  • Wsparcie układu immunologicznego - witamina C zawarta w morwie czarnej wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób. 
  • Kontrola poziomu cukru we krwi - ze względu na niski indeks glikemiczny i obecność błonnika, morwa czarna pomaga stabilizować poziom cukru we krwi po posiłkach. 
  • Wsparcie układu krążenia - antocyjany, obecne w morwie czarnej, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  
  • Wspomaganie układu trawiennego - błonnik zawarty w morwie czarnej reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.  
  • Zapobieganie stresowi oksydacyjnemu - decyduje o tym resweratrol. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co ogranicza stres oksydacyjny. Ma to duże znaczenie w przypadku chorób przewlekłych.  

Morwa czarna ma na tyle dużo właściwości zdrowotnych, że warto ją włączyć do swojej diety. Zrywając jej owoce, unikajmy jednak tych rosnących przy drogach. Mogą zawierać dużo metali ciężkich, które umniejszą walory zdrowotne morwy czarnej.  

Morwa czarna a morwa biała 

Morwa czarna od morwy białej różni się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Czarna jest słodsza niż biała, która ma delikatniejszy, a nawet lekko mdły smak. Dlatego w kuchni lepiej wypada morwa czarna, choć jest w Polsce rzadziej spotykana.  

Różni je również skład. Morwa czarna zawiera więcej białka niż morwa biała. W ogóle spośród wszystkich owoców jagodowych morwa czarna wyróżnia się największą zawartością białka. Morwa czarna jest zdrowsza niż biała, ma dużo więcej minerałów i antocyjanów. One decydują nie tylko o ciemniejszym kolorze owoców, ale i wspierają układ krwionośny.  

Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej - przepis i zastosowanie 

Nalewka z czarnej morwy stosowana jest na wzmocnienie odporności, problemy z trawieniem i wspieranie układu krwionośnego. Jej przygotowanie to długotrwały, choć prosty proces. Aby zrobić nalewkę z czarnej morwy, potrzebujesz:  

Składniki

  • 2 kg owoców czarnej morwy; 
  • litr spirytusu; 
  • litr wódki;  
  • kilogram cukru.  

Umyte owoce wrzuć do dużego słoika i lekko zgnieć. Całość zalej wódką i spirytusem i zamknij słoik. Odstaw w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, co jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie przez sitko zlej sok do osobnego naczynia (tzw. nalew), ale nie wyrzucaj owoców. Zasyp je cukrem, odstaw na miesiąc co jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie odlej sok z owoców i wymieszaj go dokładnie z alkoholowym nalewem. Przelej do butelek i odstaw w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewka z morwy czarnej jest gotowa. 

Jak zrobić sok z morwy czarnej - przepis i zastosowanie 

Sok z czarnej morwy może być stosowany do picia i do płukania jamy ustnej. W tym drugim przypadku pomoże w stanach zapalnych. Ze względu na wysoką zawartość żelaza polecany jest również osobom ze skłonnościami do anemii oraz kobietom w czasie miesiączkowania. Pomoże też w przypadku infekcji i problemów z trawieniem. Aby przygotować sok z czarnej morwy, potrzebujesz:  

Składniki

  • 2 kg owoców czarnej morwy; 
  • kilogram cukru;  
  • 3 szklanki wody.

Umyte owoce zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez trzy godziny. Po wystygnięciu przecedź całość przez gazę, sok znów zagotuj i przelej do butelek. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.  

Jeśli masz sokowirówkę, sprawa przygotowania soku z czarnej morwy jest jeszcze prostsza. Owoce morwy czarnej przepuść przez sokowirówkę, ewentualnie dopraw cukrem do smaku. Rozlej do butelek i pasteryzuj przez kwadrans.  

Źródła: healthline.com; simpleindianrecipes.com

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 86

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 39

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3