Drób – czy znasz wszystkie jego zalety?

Często pojawia się w naszej kuchni, króluje jako baza do zup, dodatek do sałatek, a nawet przejmuje dowodzenie i gra „pierwsze skrzypce” w daniach głównych. Drób, bo o nim mowa, ma więcej zalet niż może się wydawać.

Fot. Drób jest przez nas powszechnie kupowany / materiały promocyjne

 

Mięso drobiowe uznawane jest za uniwersalne, wszechstronne i smaczne. Można z niego szybko i łatwo przygotować apetyczne przekąski, zupy oraz dania główne. Króluje na naszych stołach podczas ważnych dla nas świąt np. w postaci okazałych pieczeni oraz na co dzień w postaci np. wędlin. Jednym słowem jest zawsze wtedy, kiedy mamy na niego ochotę. Drób to mięso, które łatwo kupić oraz przyrządzić tak, aby było smaczne i wartościowe. No właśnie wartościowe.

O wartościach słów kilka


Drób to nie tylko walory użytkowe i smakowe. Mięso kurczaka, indyka, kaczki oraz te mniej powszechne jak np. mięso perliczki, pożądane są w diecie sportowców, przyszłych mam, małych dzieci oraz seniorów nie tylko ze względu na łatwość w przygotowaniu i dostępność. Mięso drobiowe ma wiele wartościowych składników i to one sprawiają, że to wręcz obowiązkowy element naszej codziennej diety.


1. Mięso drobiowe przede wszystkim ma naturalnie wysoką zawartość białka, a to właśnie ono przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
2. Mięso indycze jest źródłem wielu cennych witamin: D, B3, B6 i B12, a także minerałów, takich jak fosfor czy potas. Jaki to ma wpływ na nasz organizm? Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, fosfor i witamina D pomagają m.in. w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a witamina B3 przyczynia się do utrzymania dobrego stanu skóry. Z kolei witaminy B6 i B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego!
3. Mięso drobiowe ma niską zawartość tłuszczu, a przede wszystkim niską zawartość tłuszczów nasyconych. To dlatego jest tak pożądane w diecie sportowców oraz tej redukcyjnej.

Drób jest przez nas powszechnie kupowany. Czasem jednak zastanawiamy się, czy mięso, które wybieramy, jest świeże i wysokiej jakości. Nie wiemy czym kierować się przy wyborze.


Podpowiadamy zatem, aby przy zakupie zwrócić uwagę na następujące czynniki:


• kolor mięsa - powinno być różowe, wilgotne i lekko błyszczące;
• zapach - w zasadzie nie powinno być go w ogóle; jeżeli kupujesz mrożone - nie może być pokryte warstwą lodu (to znaczy, że było wcześniej rozmrożone);
• jeżeli kupujesz mięso świeże paczkowane - opakowanie nie może być napęczniałe.


Wskazówka:

Aby zachować wysoką jakość drobiowego mięsa, rozmrażaj je w lodówce - nigdy w temperaturze pokojowej, a przed obróbką termiczną nie myj go. Dlaczego? Mięso różowe, błyszczące i bez zapachu jest na pewno świeże!

 

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

 

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2065

60 min
13
Desery Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...

Odsłon: 37

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5