Ewa_Gotuje

Domowe batony energetyczne - przyjaciele każdego rowerzysty

Piękna pogoda i wolny czas sprzyja rekreacji na świeżym powietrzu. Aby zredukować stres związany z pandemią o wiele więcej osób decyduje się na aktywność fizyczną – spacerujemy, uprawiamy jogę, bieganie i coraz częściej jazdę na rowerze.

Fot. 123RF/Picsel

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami WHO dotyczącymi aktywności fizycznej, każdy dorosły człowiek w ciągu tygodnia powinien móc pochwalić się wykonaniem od 150 do 300 minut aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności. Z badań przeprowadzonych przez Ministerstwo Sportu i Turystyki wynika, że ponad 20% Polaków w przedziale wiekowym 15-69 lat, ćwiczy w wolnym czasie. Wskaźnik ten wzrasta do ponad 30%, jeśli uwzględni się jazdę na rowerze. Co ciekawe, w raporcie opublikowanym przez Santander Consumer Bank, aż 74% respondentów (rodziców) zadeklarowało, że najczęściej spędzają czas z dziećmi jeżdżąc na rowerze.

Z powyższych danych można wyciągnąć jeden wniosek: jazda na rowerze staje się coraz bardziej popularna wśród naszych rodaków. Jest to bardzo dobra informacja ponieważ korzyści płynące z tego sportu są nieocenione. Okazuje się bowiem, że jeżdżąc na rowerze możemy zgubić zbędne kilogramy i wyrzeźbić sylwetkę. Ponadto dotleniamy nasz organizm, obniżamy ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2. Dzięki rekreacyjnej jedźcie jesteśmy bardziej efektywni w pracy i lepiej śpimy.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Batony energetyczne przyjacielem rowerzysty

Niezależnie od tego czy na rowerze jeździmy dla przyjemności, czy bardziej profesjonalnie, zawsze musimy pamiętać o tym, aby zarówno przed jak i w trakcie rowerowej wycieczki zadbać o odpowiednie posiłki. Ze względu na to, że jeżdżąc z prędkością 20 km/h przez około 60 minut możemy spalić nawet do 500 kcal (a wybierając się poza miasto lub do lasu, zazwyczaj na jednej godzinie nie poprzestajemy) musimy zadbać o solidną dawkę węglowodanów, dzięki którym będziemy mieć energię do jazdy.

Przed wyruszeniem na wycieczkę najlepiej zjeść posiłek z jajkami w roli głównej czyli omlet lub jajecznicę. Możemy również pokusić się o owsianki z dodatkiem owoców np. bananów. Idealnie jeśli wieczorem dnia poprzedniego będziemy unikać tłustych i pikantnych potraw. Dzięki temu unikniemy niestrawności i będziemy mogli cieszyć się wspaniałą przygodą na łonie natury.

W czasie intensywnej przejażdżki rowerem, co naturalne, zaczniemy odczuwać zmęczenie i głód. Wówczas najlepiej sięgnąć po domowej roboty batony energetyczne. Wiele firm na rynku oferuje tego typu produkty, jednak ich skład bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić takie słodkości samodzielnie w zaciszu domowej kuchni.

Co powinno się znaleźć w składzie domowych batonów energetycznych?

Do zrobienia batonów, które dodadzą nam energii, ale będą również zdrowe najlepiej użyć płatków owsianych, płatków jaglanych lub ekspandowanego amarantusa. Dodatkowo warto sięgnąć po suszone owoce, jednak w tym wypadku należy pamiętać, aby nie przesadzać z ich ilością, gdyż ich nadmiar może negatywnie wpłynąć na konsystencję domowych batonów. Najlepiej sprawdzą się daktyle, figi i żurawina. Wybierając suszone owoce, warto wybierać takie, które nie zostały dosłodzone przez producenta cukrem lub syropem glukozowym, w przeciwnym razie zdrowa przekąska wbrew naszym intencjom zamieni się w bombę kaloryczną.

Poza owocami do batonów powinien trafić zdrowy tłuszcz, może to być olej kokosowy lub masło orzechowe. Dodatkowo, nasz wyrób możemy wzbogacić o pestki dyni, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy i gorzką czekoladę. W niektórych przypadkach możemy również pokusić się o użycie syropu klonowego czy niewielkiej ilości miodu.

Batony energetycznie możemy przygotować również wykorzystując warzywa np. pieczoną dynię, buraka czy czerwoną fasolę z puszki.

Przepisy na najsmaczniejsze batony energetyczne

Pierwszym krokiem do wykonania idealnych batonów jest sprawdzony przepis. Tych mamy co niemiara, nasi użytkownicy doskonale znają się na zdrowych i łatwych w przygotowaniu przekąskach. Zachęcamy do wypróbowania receptur i podzielenia się opinią na ich temat. Gwarantujemy, że z dzięki tym smakołykom ani głód, ani spadki energii w czasie jazdy na rowerze nie będą wam straszne.

1. Batony muesli z masłem orzechowym bez cukru

Batony energetyczne

Fot. SlodkiBlog na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Batony musli

Batony musli

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Batony z ziaren

Batony z ziaren

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dietetyczne batony

Batony dietetyczne

Fot. Danutast1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dietetyczne batony

Batony truflowe

Fot. Koral na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Energetyczne batony z nasionami i rodzynkami

Batony energetyczne

Fot. Akademia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Batony śliwkowo-daktylowe

Batony musli

Fot. Dorisds na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Batony energetyczne z malinami

Batony z ziaren

Fot. Bibimini na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz też:

Jak przygotować się do wyprawy rowerowej? >>>

Rower i co dalej? 5 rzeczy, które musisz jeszcze mieć >>>
Fizjo-rowerownia, czyli jak zdrowo jeździć na rowerze >>>
Rower na receptę. Dwukołowy lek na cywilizacyjną pandemię >>>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 351

30 min
11
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1800

60 min
3
30 min
5
Ciasta Ciasto śmietankowe z rabarbarem

Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...

Odsłon: 14739

30 min
17

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

1
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0