Ewa_Gotuje

Domowa masa makowa - jak ją zrobić i wykorzystać?

Do przygotowania wielu świątecznych ciast potrzebna nam jest masa makowa. Zwykle używamy tej kupnej, jednak zrobienie jej samodzielnie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Smak? Bez porównania lepszy.

Fot. 123RF/Picsel

Dawniej przyrządzanie masy makowej w domu bywało dla nas bardzo problematyczne. Pośród wszystkich, świątecznych obowiązków nie każdy był w stanie znaleźć czas na mielenie maku. Na szczęście bez problemu możemy już zakupić mak mielony, który z pewnością ułatwi nam proces przygotowań.

Jeśli jednak decydujemy się na użycie maku niemielonego, należy wcześniej odpowiednio przygotować go do tego procesu. Na samym początku starannie płuczemy mak, moczymy przez około dwie godziny i dopiero potem gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy będziemy w stanie rozetrzeć ziarna w palcach.

Grunt to długie i dokładne odcedzenie maku, gdyż masa z dużą ilością wody może sprawić, że z piekarnika wyciągniemy zakalec.

A co jeśli kupiliśmy wcześniej zmielony mak? W tym przypadku cały proces ulega skróceniu. Gotowanie jest znacznie krótsze, powinno trwać około 30 minut, następnie odcedzamy mak. Dla lepszego efektu możemy się posłużyć lnianą ściereczką.

Z tak przygotowanego maku możemy zrobić przepyszną masę do ciast. Wystarczy dodać do niej wybrane ulubione bakalie i orzechy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ziarenek z laski wanilii oraz skórki z różnego rodzaju cytrusów. Tak przygotowana masa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również zdecydowanie zdrowsza. Możecie być pewni, że nie zaserwujecie swoim bliskim mnóstwa konserwantów, niepotrzebnych wypełniaczy oraz zbędnego cukru.

Reklama

Komu mak nie służy?

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Maku nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Najsmaczniejsze ciasta z makiem

Skoro włożyliśmy tak dużo wysiłku w przygotowanie domowej masy makowej, nie można pozwolić jej się zmarnować. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma pomysłami na jej wykorzystanie. Oto niektóre z przetestowanych przez nich przepisów.

 

1. Domowa masa makowa

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Świderki z masą makową

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Rolada makowa

Fot. Marcepanowa14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Makowa chmurka

Fot. Dorotaw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Klasyczna strucla makowa

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Drożdżowo-makowa zebra

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Rubaszny makowiec

Fot. Kagte85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Makowiec ucierany

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 82

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 817

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1