Dlaczego wegetarianizm należy do najzdrowszych diet?

Wegetarianizm to dieta zakładająca wykluczenie mięsa z codziennego menu, dozwolone jest za to spożywanie innych produktów odzwierzęcych, jak np. nabiału czy jaj. Niektórzy decydują się na nią ze względów etycznych, dla innych nie mniej ważne są efekty po odstawieniu mięsa i wpływ diety jarskiej na zdrowie. Dlaczego warto się na nią zdecydować?

Fot. Zgodnie z założeniami diety wegetariańskiej pomimo rezygnacji z mięsa można spożywać produkty mleczne / materiały promocjne

W Polsce niejedzenie mięsa deklaruje 3 miliony osób. Co trzeci mieszkaniec naszego kraju chciałby spróbować roślinnych zamienników mięsa, 2/3 wybiera dania bez mięsa stołując się poza domem, zaś 1/3 Polaków często przyrządza tego typu potrawy w domu. Większość wegetarian w Polsce to kobiety i osoby młode, pomiędzy 18. a 25. rokiem życia. Powody rezygnacji z mięsa w posiłkach są różne. Wpływ na taką decyzję mają względy etyczne, ekologiczne, ale też zdrowotne i wynikające z dbałości o zgrabną sylwetkę.

Jakie korzyści niesie dieta bezmięsna?

Osoby planujące przejście na dietę bez mięsa często biorą pod uwagę korzyści dla zdrowia, a tych jest całkiem sporo. Menu bazujące na produktach roślinnych ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Korzystne dla naszego zdrowia efekty po odstawieniu mięsa to również obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu w organizmie oraz mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii przez Oxford University wykazały ponadto, że w porównaniu do osób jedzących mięso wegetarianie rzadziej chorowali na nowotwory, a zwłaszcza na nowotwory układu trawienia.

Niejedzenie mięsa sprzyja ponadto zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Oparte na produktach roślinnych menu jest sycące ze względu na wysoką zawartość błonnika i większą objętość, a jednocześnie dostarcza mniej kalorii. Dzięki temu dieta wegetariańska przynosi lepsze efekty odchudzania, a dania jarskie to świetna propozycja dla osób, które chcą uzyskać ujemny bilans energetyczny. Rezygnacja z mięsa pozwala zrzucić zbędne kilogramy nawet tym osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem.

Czy istnieją negatywne skutki niejedzenia mięsa?

Wykluczenie mięsa ze swojej diety ma wiele korzyści dla zdrowia, o ile zadbamy o wartościowe menu. W przeciwnym razie możemy mieć kłopoty z dostarczeniem organizmowi odpowiednich ilości składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, a zwłaszcza białka. Co jeść zamiast mięsa? Dobrym wyborem będzie soja, rośliny strączkowe, nasiona zbóż, orzechy, pestki i nasiona oleiste oraz suszone algi. Zgodnie z założeniami diety wegetariańskiej pomimo rezygnacji z mięsa można spożywać produkty mleczne. Mleko, jogurt, kefir czy twaróg również dostarczą białka.

Osoby przyzwyczajone do smaku mięsa mogą mieć obawy, że dieta wegetariańska jest monotonna i mało smaczna. Nic bardziej mylnego - obecnie w specjalistycznych sklepach można znaleźć wiele roślinnych zamienników mięsa i wędlin. Na początek warto też poszukać inspiracji na wegetariańskie smaczne dania w internecie, koniecznie ze sprawdzonych źródeł jak np. przepisy na obiad bez mięsa od Dietly.

Przeciwwskazania do wegetarianizmu

Wegetarianizm może przybierać różne postaci. Weganie jedzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, witarianie - tylko surowe owoce i warzywa, zaś frutarianie spożywają wyłącznie owoce. Niektórzy rezygnują z mięsa i jaj, ale jadają mleko i jego przetwory (laktowegetarianizm); inni nie jedzą mięsa, ale w ich diecie znajdują się ryby (peskowegetarianizm), a jeszcze inni rezygnują z mięsa ssaków, ale spożywają drób, ryby i nabiał (semiwegetarianie). Jak widać, możliwości dostosowania diety wegetariańskiej do swoich potrzeb i preferencji jest całkiem sporo.

 

Niezależnie jednak od wybranej opcji trzeba pamiętać, że aby dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i dostarczać odpowiednich ilości białka, żelaza czy witamin. Bezmięsne menu może być dobrym wyborem dla osób w każdym wieku, ale nie jest ono zalecane w przypadku dzieci i młodzieży potrzebujących dużych ilości pełnowartościowego białka oraz osób w podeszłym wieku gorzej przyswajających witaminy i minerały. Kobiety w ciąży powinny zaś pamiętać o tym, by dostarczać organizmowi kwasy DHA, witaminy D i witaminę B12, które trudno znaleźć w produktach roślinnych. Paniom spodziewającym się dziecka zalecane jest więc przyjmowanie suplementów zawierających te substancje. Oczywiście wszyscy dorośli decydujący się na dietę bez mięsa muszą zadbać o właściwie skomponowane posiłki, aby uniknąć niedoboru ważnych składników odżywczych. Osoby nie mające czasu na planowanie wartościowych potraw mogą skorzystać z wegetariańskiej diety pudełkowej, którą można dopasować do własnych potrzeb na https://dietly.pl/dieta-pudelkowa/wegetarianska.

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 76

15 min
6
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45176

30 min
78
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 94

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 232

30 min
7
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2