Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popularnym pszczelim darem jest miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w kuchni.

123RF/Picsel

Jak powstaje miód?

Miód to produkt znany i ceniony od wieków. Podstawą produkcji miodu jest nektar. Rośliny produkują go w specjalnych gruczołach, zwanych nektarnikami. Taki nektar jest zbierany nie tylko z kwiatów, ale występuje również u nasady przylistków i na liściach. Pszczoły zbierają nektar i gromadzą go w swoim wolu miodowym, następnie przenoszą go do ula. W takim wolu nektar zostaje rozrzedzony i wzbogacony o enzymy i kwasy organiczne, pochodzące z organizmu owadów. Co dalej?

W ulu nektar zostaje rozlewany do plastrów, a pszczoły muszą utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz ula. Przekształcenie nektaru w miód polega na odparowaniu wody, ale też na innych przemianach biochemicznych. Miód uważa się za dojrzały, gdy 75% komórek plastra jest pokrytych woskiem. W takim momencie można go wyjąć z plastrów.

Dlaczego bez pszczół nie ma życia?

Pszczoły są bardzo potrzebne naszej planecie. Bez nich nie ma życia, roślin, owoców i warzyw. Wymarcie pszczół to wielka katastrofa ekologiczna, ponieważ roślin, które nie potrzebują owadów do zapylania jest zbyt mało, by zwierzęta i ludzie mogli przeżyć. Dzięki takim owadom mamy owoce, warzywa, zboża, rośliny, miód, wosk, bawełnę, migdały, a nawet kawę, ponieważ to produkty, które powstają dzięki pracy naszych pszczelich przyjaciół.

Miód na zdrowie

Miód często jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk. Wzmacnia organizm, wspomaga leczenie przeziębienia i przyspiesza gojenie ran.  Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwkaszlowe, także z powodzeniem możesz go dodać do herbaty lub wyczarować cudowny syrop w połączeniu z cebulą, który stosowały nasze babcie.

Miód na urodę

Miód ma działanie antybakteryjne i silnie nawilżające. Nie bez powodu wiele kobiet szuka na półkach w sklepie kosmetyków z takim składnikiem i urządza miodowe SPA w domach. Miód może być składnikiem maseczki na twarz, ukojeniem podczas gorącej kąpieli, a jeśli nałożysz go punktowo na twarz, randka może być uratowana w przypadku nieprzyjemnie wyglądającego wyprysku!

Jest jeszcze jeden ciekawy patent. Wymieszaj miód z olejem kokosowym. Oleistą mazią wykonasz demakijaż bez podrażnień skóry! Maski i okłady z miodu stosuje się w celu nawilżenia suchej skóry, spękanych ust lub popękanych pięt.

Wykorzystanie miodu w kuchni

Miód to składnik wielu deserów, potraw i ciast! Podkreśli też niebywale smak mięs i sałatek. Zastąpisz nim cukier w herbacie, posłodzisz ciasta, ubogacisz poranne owsianki i jogurty! Ciasta miodowe, herbatniki, bułki inne podobne wypieki uzyskają niezwykły smak, a mięso wyda się takie delikatne! Sprawdź przepis na pyszne ciasto z miodem i zaskocz bliskich!

Miód jako niebywały upominek

Nie wiesz, co podarować na prezent? Miód ma tak wszelakie zastosowanie, że ucieszy się z niego każdy! Miód przyda się także na oparzenia, na poprawę pamięci i wzmocni organizm! Na rynku znajdziesz cudowne skrzynie i pudełka, które skrywają w środku miód pitny, miód w słoikach bądź kosmetyki z dodatkiem tego produktu. Nie czekaj i podaruj siostrze, mamie lub przyjacielowi bombę zdrowia, która osłodzi im życie!  Promocje na miody znajdziesz na Allegro.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 128

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 55

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1