Ewa_Gotuje

Dlaczego warto jeść chrzan?

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości.

Fot. 123RF/Picsel

Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają słuszność przekonań naszych przodków. Chrzan jest nieodzownym elementem wielu tradycyjnych, polskich przepisów, dlatego też warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Oto lista ośmiu zaskakujących faktów o tym warzywie.

Wspiera leczenie reumatyzmu

Wszystkie osoby, zmagające się z tą nieprzyjemną chorobą z pewnością ucieszy informacja, iż chrzan może okazać się prostym i bardzo tanim remedium na ich problemy. W tym wypadku możemy wykorzystać go na dwa sposoby - w formie okładów oraz pod postacią napoju. W tym pierwszym wypadku należy przygotować kompres ze świeżo utartego chrzanu, bądź rozgniecionych liści tej rośliny. Aby poczuć ukojenie wystarczy regularnie stosować tego typu okłady, przez kilkanaście minut dziennie. Podobne właściwości wykazuje napój chrzanowy przygotowany z kilku łyżeczek świeżego chrzany i litra wody.

Pomaga w przeziębienia

O tym, że cebula i czosnek są uznawane za naturalne antybiotyki wie chyba każdy. Ale czy wiedzieliście, że chrzan również się do nich zalicza? Wszystkie te rośliny mają bardzo podobne właściwości i doskonale sprawdzają się jako domowy lek na przeziębienie, kaszel, a nawet ból gardła. Chrzan wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego też gdy tylko zaobserwujemy pierwsze objawy przeziębienia warto sięgnąć właśnie po tę roślinę. W tym wypadku doskonale sprawdzi się syrop przygotowany ze świeżo startego chrzanu, miodu oraz niedużej ilości przegotowanej wody. Syrop powinien być gotowy już po kilku godzinach. Po odcedzeniu możemy pić go 2-3 razy dziennie, aż do ustania wszystkich nieprzyjemnych objawów.

Pobierz aplikację smaker

Przyspiesza metabolizm

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że chrzan doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw. W końcu nieprzypadkowo chrzan jest tradycyjnym dodatkiem do golonek i innych tłustych wędlin.

Doskonale odkaża

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po chrzan, który ma działanie silnie odkażające. Żucie świeżego chrzanu już od setek lat jest metodą stosowaną w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów. Co prawda żucie chrzanu nie zastąpi nam wizyty u dentysty, jednak z pewnością nieco złagodzi ból. Odkażające właściwości chrzanu możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła. Popijanie wywaru z chrzanu, miodu, goździków i cytryny skutecznie pomoże nam uporać się z infekcją.

Chrzan w kuchni

Ze względu na bardzo specyficzny i intensywny smak, chrzan podaje się głównie w towarzystwie mięs. Idealnie współgra ze stekami, pieczenią, bitkami czy karkówką. Rzadziej polecany jest do dań na bazie delikatnego drobiu, jeśli jednak chcemy spróbować tego nietypowego połączenia, warto przygotować nieco bardziej stonowany w smaku sos chrzanowy na kwaśnej śmietanie i wywarze warzywno-mięsnym.

Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć chrzan do swojej diety? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sos chrzanowy do wędlin

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chrzanowe tarteletki z jajkami przepiórczymi

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka jajeczna z chrzanem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wielkanocne roladki z chrzanem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pasta jajeczna z chrzanem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Jajka faszerowane chrzanem

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Zupa chrzanowa

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 82

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 817

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1