Ewa_Gotuje

Dlaczego po jedzeniu chce się spać? Doktor dietetyki wyjaśnia

Wiele osób doświadcza uczucia senności po spożyciu posiłku. W wielu przypadkach może ono nie mieć nic wspólnego ze zmęczeniem. Poznaj trzy powody takiego stanu rzeczy, jakie przedstawia doktor dietetyki, a także jak wyjaśnia chęć spania po jedzeniu.

Co oznacza, kiedy po posiłku chce ci się spać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym jest tryptofan? To prekursor melatoniny

Tryptofan jest aminokwasem, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie homeostazy jelitowej, funkcji immunologicznych czy też układu nerwowego. Dodatkowo jest prekursorem zarówno serotoniny (hormonu szczęścia), jak i melatoniny. To właśnie ten drugi hormon wpływa na senność po jedzeniu. Gdzie znajdziemy większą ilość tryptofanu?

Ten aminokwas występuje w takich produktach jak mięso, jajka czy orzechy — dr Michał Wrzosek

Oreksyna — to dzięki niej czuwamy. Co jest jej wrogiem?

Związek z sennością po jedzeniu ma także tajemniczo brzmiący neuropeptyd — oreksyna. 

Zaobserwowano, że posiłek, a w szczególności glukoza, hamuje wydzielanie hormonu odpowiadającego za utrzymanie organizmu w stanie czuwania — dr Michał Wrzosek

Właśnie regulacja cyklu dobowego, poprzez wpływanie na tryb czuwania i snu, jest jej najważniejszym zadaniem. Gdy spożywamy posiłki, szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym oraz po południu, tym bardziej wpływamy na redukcję wydzielania oreksyny, a co za tym idzie — odczuwamy większą senność.

Czy kortyzol ma wpływ na senność po jedzeniu?

Działanie kortyzolu nie jest ściśle związane z rodzajem pożywienia, które spożywamy, czy też porą dnia, w której jemy posiłek. Jednak odpowiada on za dostarczenie organizmowi większej ilości energii poprzez zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Naturalnie największe stężenie kortyzolu w organizmie występuje rano i zmniejsza się wraz z upływem dnia.

Wtedy, kiedy jemy najczęściej, czyli po południu, następuje spadek poziomu kortyzolu, który ma działanie pobudzające — dr Michał Wrzosek

Zobacz także:

Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny przy odchudzaniu. Przepis zdradza Ewa Wachowicz »

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
15 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0