Ewa_Gotuje

Dieta dobra dla stawów

Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie.

Fot. 123RF/Picsel

Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. W naszym codziennym menu powinniśmy uwzględnić:

Białko

to podstawowy budulec chrząstki stawowej, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie wspierającej zdrowie stawów. Pamiętajmy więc, by w naszym codziennym jadłospisie znalazły się m.in. jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi oraz rośliny strączkowe jak np. soja, fasola, groch, soczewica itd., które są źródłem białek roślinnych.

Kolagen

to właśnie on jest składnikiem mazi stawowej, która odpowiada za zmniejszanie tarcia w stawach i zapewnienie odpowiedniej ich ruchomości. Niestety z wiekiem (po 25 roku życia) zmniejsza się ilość kolagenu w naszym organizmie, czego objawem jest ból lub tzw. trzeszczenie stawów. Aby uzupełnić niedobory kolagenu warto spożywać m.in. galaretki z dobrej jakości mięsa wieprzowego czy długo gotowany rosół na bazie kurzych łapek czy golonki. Warto również uzupełniać swoją codzienną dietę o suplementy na bazie kolagenu np. 4Flex (innowacyjny preparat zawierający unikalny kolagen Fortigel®), który wspiera stawy.

Witamina C

konieczna jest do syntezy kolagenu, a odpowiednia jej ilość w organizmie ogranicza zanik chrząstki stawowej i wspomaga jej regenerację. Pilnujmy więc, by do codziennej diety włączyć m.in. dziką różę, owoce jagodowe, owoce cytrusowe np. kiwi, porzeczkę, a także warzywa kapustne, brokuły, brukselki i chrzan.

Witamina D

ułatwia przyswajanie i wykorzystanie wapnia i fosforu - dwóch pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i zębów oraz działa przeciwzapalnie. Choć w większości dostarczana jest do naszego organizmu dzięki promieniom słonecznym, to znajdziemy ją również w takich produktach jak np. łosoś, dorsz, sardynki, żółty ser, pieczarki czy borowiki.

Kwasy tłuszczowe omega-3

to o nich mówi się, że wspomagają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i poprawiają ruchomość stawów. Kwasy te znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich z zimnych wód m.in. halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Ponadto cennym źródłem kwasów tłuszczowych są m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona lnu, soi czy rzepaku.

Czego unikać dla dobra stawów?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale niektóre produkty, spożywane w nadmiernej ilości szkodzą stawom. By zachować zdrowe stawy ograniczmy więc m.in. tłuszcze zwierzęce, które utrudniają wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów. Z diety wyeliminujmy również żywność wysoko przetworzoną (fast foody, chipsy, zupki chińskie), w której znajduje się mnóstwo konserwantów działających negatywnie na stawy obciążając je. Ponadto ograniczmy spożywanie alkoholu, mocnej kawy i herbaty, które wypłukują wapń z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 71

30 min
4
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 80

15 min
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 406

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0