Ewa_Gotuje

Czy kalarepa obniża cukier? Warzywo dla cukrzyków

Kalarepę znajdziesz w niemal każdym supermarkecie. Ta roślina kapustna jest łatwodostępna i bardzo prosta w przygotowaniu. A czy wiesz, jakie ma właściwości? Okazuje się, że to warzywo idealne dla cukrzyków. Czy kalarepa obniża cukier? Przekonaj się!

Fot.123RF/Picsel

Choć kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, to zdecydowanie warto się nią zainteresować.  Dlaczego? Ze względu na jej liczne, cenne właściwości. Regularnie powinni sięgać po nią zarówno diabetycy, jak i osoby w pełni zdrowe. Warto pamiętać, że najwięcej wartościowych elementów znajduje się w młodych liściach warzywa, a dopiero potem w łodydze, którą najczęściej się zajadamy. 

Kalarepa to warzywo wskazane dla cukrzyków, ale w niezbyt dużych porcjach. Choć wspiera przemianę węglowodanów, to ze względu na średni indeks glikemiczny (70 dla jednej porcji łodygi), diabetycy też nie powinni z nią przesadzać. Z drugiej strony jest niskokaloryczna – zawiera tylko 29 kcal w 100 g produktu. Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, dlatego kalarepa może przed tym uchronić.

Warzywo to nie uczula, więc mogą je jeść także dzieci. To bogate źródło witaminy C i Kwitamin z grupy B i ß-karotenu. Wspiera organizm, poprawia jego odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Skutecznie obniża wysoki poziom „złego" cholesterolu i wpływa na poprawę pracy nerek i wątroby. Jedząc kalarepę, uzupełniamy też niedobory sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. 

To niepozorne, zielone warzywo zawiera też luteinę, która jest potrzebna do właściwego funkcjonowania narządu wzroku. Działa również antynowotworowo, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia działanie jelit. 

Warto więc zajadać się kalarepą regularnie, choć jednocześnie - w przypadku diabetyków - nie przesadzać z porcjami. Co zrobić z kalarepy? My polecamy na przykład pyszne sałatki lub zupy. Więcej przepisów z kalarepą znajdziesz w naszym najnowszym artykule

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść? »

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 33

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 304

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1301

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133484

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5