Ewa_Gotuje

Czy jajka na śniadanie to dobry pomysł?

Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Ale czy zjedzenie jajka na śniadanie to na pewno dobry pomysł?

Fot. 123RF

Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tak więc, czy jedząc jajka na śniadanie szkodzimy swojemu zdrowiu? Postanowiliśmy rozprawić się z tym szkodliwym mitem, udowadniając że warto je jeść, a poranek jest na to najlepszą porą.

1. Jajka są doskonałym źródłem białka

Aby nasze śniadanie było zbilansowane i pożywne, musi zawierać w sobie odpowiednią ilość białka. Jeśli o poranku zaserwujecie sobie jajka, możecie być pewni, iż ten wymóg z pewnością zostanie spełniony. Jedno średniej wielkości jajko zawiera w sobie aż 6 gramów pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które jest budulcem naszego organizmu. Dzięki tej substancji możemy uniknąć wielu poważnych chorób oraz zyskać energię na cały dzień.

2. Jajka są najprawdziwszym superjedzeniem

Ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witamin i składników odżywczych, jajka nazywane są naturalną multiwitaminą oraz jednym z najzdrowszych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Co najważniejsze substancje zawarte w jajkach, są bardzo łatwo przyswajalne, przez co nasz organizm może z nich korzystać w bardzo efektywny sposób. Jedno jajko zawiera m.in. witaminę D, A, K, oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także bardzo duże ilości selenu, który chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy. Poza selenem, w jajkach znajdziemy również fosfor oraz, niezbędny kobietom w ciąży, kwas foliowy.

3. Dzięki jajkom będziesz jadł mniej

Naukowcy udowodnili, że spożycie jajek na śniadanie pozwoli nam kontrolować spożycie kalorii przez całą resztę dnia. Badani, którzy je wybierali, chudli szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

4. Jajka sprawią, że dłużej będziesz najedzony

Posiłki bogate w białko, sprawiają że dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Ponieważ jajka są bogate w tę substancję, zjedzenie omletu lub jajecznicy na śniadanie zagwarantuje nam, że bez burczenia w brzuchu dotrwamy do obiadu. Co ciekawe, jaja zawierają w sobie również sporo cennych aminokwasów, które pozwalają zapanować nad skokami poziomu cukru we krwi, a tym samym zabezpieczają nas przed nagłymi atakami wilczego głodu.

5. Jajka sprawią, że warzywa będą zdrowsze

Karotenoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami i naturalnym źródłem witaminy A. Znajdziemy je między innymi w zielonych częściach warzyw, niektórych korzeniach oraz owocach. Jak się okazuje, dzięki jajkom wchłanianie karotenoidów staje się znacznie łatwiejsze, przez co spożywane przez nas warzywa są po prostu zdrowsze i mają bardziej pozytywny wpływ na nasz organizm. Wystarczy dodać do warzywnej sałatki lub kanapki z warzywami 2 pokrojone jaja, aby znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 23

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 260

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1161

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133458

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5