Czy herbata podkręca metabolizm? Jej działanie może zadziwiać

Herbata nie tylko gasi pragnienie. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania ma niewiele kalorii (lub nie ma ich w ogóle), wspomaga walkę z tkanką tłuszczową, a dodatkowo zmniejsza apetyt i poprawia trawienie. Który rodzaj tego napoju najskuteczniej poprawia naszą przemianę materii?

Fot. materiały prasowe

Co trzeci Polak, chcąc poprawić swój metabolizm, postawiłby na herbatę zieloną, czerwoną oraz białą. Jedynie 10% z nas uważa, że skuteczna w tym przypadku będzie czarna herbata . Jak jest naprawdę? Na tempo metabolizmu mają wpływ uwarunkowania genetyczne, ale zwiększona aktywność fizyczna czy zdrowa dieta może w naturalny sposób przyspieszyć przemianę materii. Herbata jest jednym z cennych źródeł polifenoli, które chronią organizm m.in. przed działaniem wolnych rodników. Wykazują również działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz uszczelniają naczynia krwionośne.

Filiżanka mocy

Herbata znana jest w każdym zakątku świata, choć tradycja jej picia i sposobu zaparzania rożni się w zależności od regionu i zwyczaju mieszkańców. Tybetańczycy uważają herbatę za rodzaj pożywienia, a w Chinach wiąże się z nią odpowiedni rytuał. Sposób przygotowania herbaty, czas parzenia i jakość mieszanki wpływają zarówno na walory smakowe jak i zdrowotne.
Spośród herbat zielonej i czarnej zdecydowanie bardziej korzystna dla zdrowia jest ta pierwsza. Zielona herbata nie jest poddawana procesom fermentacji, dzięki czemu związki polifenolowe nie ulegają utlenieniu. Warto równie sięgnąć po herbatę czerwoną, między innymi roiibos, pu erh czy oolong. Procesy fermentacyjne zachodzą w nich krócej niż w przypadku herbaty czarnej, co przyczynia się do większej zawartości enzymów i polifenoli - tłumaczy Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka i ekspertka marki Berimal, USP Zdrowie.

Zielona, czerwona i biała na otyłość

Zielona herbata posiada korzystne właściwości zdrowotne, m.in. wykazuje pozytywne efekty w kontroli masy ciała, a w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi wyraźnie poprawia wydolność oddechową . Badania wskazują także, że picie zielonej herbaty powoduje pozbycie się toksyn z organizmu. Może być spożywana także w formie suplementu diety - nie wszyscy bowiem tolerują jej charakterystyczny smak i zapach.
Czerwona herbata nie tylko wspomaga utratę masy ciała, ale także wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Zawiera również kofeinę, i chociaż jest jej znacznie mniej niż w filiżance kawy, warto sięgnąć po nią w przypadku spadku energii. Dzięki zwartości tego związku skutecznie pobudza funkcję mózgu i wspomaga pamięć.
Osoby, które chcą utrzymać formę i zdrową sylwetkę mogą cieszyć się walorami zdrowotnymi białej, zielonej i czerwonej herbaty. Biała herbata nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczów, ale wspomaga również pracę wątroby, detoksykację organizmu i stymuluję perystaltykę jelit. Warto pamiętać, że są to jednak zawsze działania wspomagające, a na efekt zrzucania kilogramów ma wpływ przede wszystkim deficyt kaloryczny, zróżnicowana dieta, odpowiednia suplementacja czy regularna aktywność fizyczna - dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspertka marki Berimal.
Regularne sięganie po herbatę u osób powyżej 60.roku życia poprawia procesy poznawcze i wpływa pozytywnie na pracę mózgu . Co więcej, ciepła herbata pomaga zredukować stres i może działać uspokajająco.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Dania główne Kociołek wiejski

Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...

Odsłon: 1116

60 min
5
Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 373

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

82
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

2