Ewa_Gotuje

Czujesz się przejedzony, masz kłopoty z wątrobą? Napar z goździków pomoże

Okres zimowy to czas, kiedy w naszej kuchni dużo częściej goszczą aromatyczne, korzenne przyprawy. Nie tylko nadają wypiekom, grzańcom i rozgrzewającym herbatkom niepowtarzalnego aromatu, ale i korzystnie wpływają na zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto przygotować napar z goździków.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Goździki to przyprawa, którą rozpozna niemal każdy. Mają charakterystyczny wygląd – przypominają nieco ciemnobrązowe szpilki lub malutkie, drewniane gwoździe. Wyróżnia je również intensywny zapach, który zawdzięczają olejkowi eterycznemu, który znany jest pod nazwą eugenol. W rzeczywistości goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatów pochodzące z drzewa goździkowego. Przyprawa ta uprawiane jest w krajach tropikalnych, takich jak: Zanzibar, Madagaskar, Indie, czy Sri Lanka.

Goździki używane są nie tylko do potraw, deserów i napojów na słodko. Z powodzeniem mogą podkreślić smak mięs, wytrawnych sosów, czy pasztetów. Co więcej, te niepozorne suszone, kwiatowe pączki mają również działanie korzystnie wpływające na zdrowie. Jakie właściwości odżywcze kryją w sobie goździki? Na co pomaga i jak zrobić napar z goździków? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lnianie. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz

Goździki – właściwości

Przyprawa ta należy do jednych z najstarszych na świecie. Goździki stosowane są powszechnie jako naturalne metody leczenia – znane są zarówno w indyjskiej Ajurwedzie, jak i w medycynie chińskiej. Zastosowanie znalazły zarówno jako sposób na poprawę funkcjonowanie układu pokarmowego – wspierający trawienie, jak i jako środek przeciwbólowy. Kuracja z goździków jest polecana również jako metoda na pasożyty gnieżdżące się w układzie trawiennym.

Goździki wykazują właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalnie oraz przeciwutleniające – pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Wspierają także prawidłowe działanie wątroby.

Warto stosować je w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Napar z goździków nie tylko wesprze twoją odporność oraz pomoże zwalczyć infekcje, zadziała również kojąco na układ nerwowy, pomoże złagodzić stres i napięcie. Można zastosować go wieczorem, dzięki czemu ułatwi zasypianie.

Jeśli chcesz obniżyć poziom cukru oraz „złego” cholesterolu we krwi również możesz sięgnąć po goździki. Przyprawa ta uważana jest za naturalny antyoksydant. Co ciekawe, niegdyś goździki stosowano również jako środek przeciwbólowy na ból zęba, dziś poleca się raczej wizytę u dentysty. 

Borykasz się z problemem nieświeżego oddechu? Wystarczy, że weźmiesz do ust kilka goździków, rozgryziesz je, a nieprzyjemny zapach zniknie w mgnieniu oka.

Goździki – wartości odżywcze

Te niepozorne, suszone pączki kryją w sobie sporo cennych wartości odżywczych. W goździkach znajdziesz witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, jak i związki mineralne: mangan, magnez, potas, wapń, fosfor, sód, selen, cynk, a także kwas foliowy.  Są także źródłem kwasów omega-3.

Jak zrobić napar z goździków?

Napar można zrobić zarówno z całych, jak i z mielonych goździków. Jest to niezwykle proste. Do przygotowania naparu z całych goździków, będziesz potrzebować: łyżeczkę całych goździków oraz szklankę wrzątku. Goździki wsyp do szklanki, zalej wodą, przykryj i odczekaj osiem minut.

Możesz również zrobić napar z mielonych goździków. Przygotuj: dwie łyżeczki mielonych oraz wrzątek. W szklance umieść goździki, następnie zalej je gorącą wodą. Przykryj naczynie i odczekaj 10 minut. Jak pić napar z goździków? Taki napój możesz pić dwa lub trzy razy dziennie. Jedna porcja powinna wynosić około 100 ml.

Na co pomaga napar z goździków? 

Napar z goździków ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Zawarty w goździkach eugenol wspiera także detoksykujące działanie wątroby. Będzie również pomocny w przypadku problemów trawiennych i bólu brzucha.

To także świetny sposób na przeziębienie, goździkowy napar działa antyseptycznie, pomoże zwalczyć ból i infekcje gardła. Zadziała rozgrzewająco, dzięki czemu szybko poczujesz się lepiej. Goździkom przypisuje się także działanie przeciwbólowe, można stosować je na ból głowy i zębów. Napar z goździków polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę.

Kto nie powinien pić naparu z goździków?

Napar z goździków, chociaż ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, nie może być stosowany przez wszystkich. Może być niebezpieczny między innymi dla kobiet w ciąży. Pomysł picia naparu, warto skonsultować również z lekarzem, jeżeli borykasz się z nadciśnieniem czy zaburzeniami krzepliwości krwi.

Zobacz także:

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 52

15 min
11
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 107

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0