Sponsorowane

Czego nie jeść przy braniu antybiotyku

Trwa sezon wzmożonej liczby zachorowań, a przychodnie pękają w szwach. Antybiotyki mogą być potrzebne w przypadku wielu rodzajów infekcji bakteryjnych, ale to, co jesz podczas przyjmowania tych leków, może mieć wpływ na ich działanie i na to, czy poczujesz się lepiej.

Nabiał i żywność bogata w wapń, czy to ser, mleko, śmietanka do kawy, jogurt czy masło, wapń zawarty w nabiale może stanowić problem / materiały promocyjne

Dlaczego to, co jesz podczas antybiotykoterapii ma znaczenie?

Niektóre produkty spożywcze mogą wchodzić w interakcje z antybiotykami, zmniejszając ich wchłanianie przez organizm lub nawet blokując działanie leku, podczas gdy inne mogą nasilać efekty uboczne, takie jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Chociaż leki te mogą wyleczyć infekcję, mogą też naruszyć naturalną równowagę bakterii w twoim organizmie. Może to prowadzić do problemów żołądkowych, których wiele osób doświadcza podczas przyjmowania antybiotyków.

Żywność może zakłócać działanie antybiotyków

Nabiał i żywność bogata w wapń, czy to ser, mleko, śmietanka do kawy, jogurt czy masło, wapń zawarty w nabiale może stanowić problem. Tofu, jarmuż i nasiona chia również zawierają dużo wapnia. Kiedy spożywasz te produkty, leki mogą wiązać się z wapniem, co uniemożliwia jego wchłonięcie przez organizm. Spożywanie tych pokarmów powinno odbywać się co najmniej dwie godziny po przyjęciu antybiotyku i sześć godzin przed przyjęciem kolejnej dawki, więcej ciekawych porad na ogloszenia24m.pl.

Czy można jeść miód przy antybiotyku

Pokarmy o wysokiej zawartości kwasu - owoce cytrusowe i soki takie jak pomarańcza i grejpfrut, napoje gazowane, czekolada i produkty z pomidorów mają wysoką zawartość kwasu, co może zaburzyć wchłanianie leku.

Kofeina - niektóre antybiotyki mogą zwiększać działanie kofeiny. Antybiotyki mogą uniemożliwić Twojemu organizmowi metabolizowanie kofeiny, więc pozostaje ona w Twoim organizmie dłużej. Filiżanka kawy o poranku może prowadzić do zwiększenia moczopędnego działania kofeiny, zdenerwowania w ciągu dnia i nieprzespanej nocy. Podczas przyjmowania antybiotyków trzymaj się napojów bezkofeinowych, a także pij dużo wody, żeby zachować odpowiednie nawodnienie.

Alkohol - zwróć uwagę na obecność alkoholu w płynach do płukania jamy ustnej, lekach na kaszel lub środkach na przeziębienie i grypę. Spożywanie alkoholu podczas przyjmowania niektórych antybiotyków może powodować silne mdłości i wymioty, ból głowy i inne efekty uboczne.

Co jeść biorąc antybiotyk

Delektuj się zupami na bazie bulionu, w których smak nie jest uzależniony od śmietany, sera czy pomidorów. Zupy te często zawierają korzystne prebiotyki, takie jak czosnek, cebula, warzywa i fasola, które pomagają w rozwoju zdrowych bakterii.

Sfermentowane warzywa takie jak kiszona kapusta zawierają korzystne probiotyki, które wspomagają pracę jelit i mogą pomóc zniwelować niektóre z nieprzyjemnych skutków ubocznych antybiotyków. Jogurt i kefir również mogą być pomocne. Upewnij się, że produkty mleczne są podawane w odpowiednim odstępie czasu od antybiotyku.

Prawidłowe przyjmowanie antybiotyków

Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na etykiecie leku. Zawsze kończ kurację, nawet jeśli zaczynasz się czuć lepiej. Nie oszczędzaj antybiotyków na inny czas. Niektórych antybiotyków nie należy łamać, kruszyć ani żuć, dlatego sprawdź etykietę. Jeśli masz problemy z połykaniem tabletek, powiedz o tym swojemu lekarzowi, który może omówić z Tobą inne możliwości.

Czego nie jeść przy braniu antybiotyku

Antybiotyki mogą mieć również wpływ na inne kolonie bakterii w twoim ciele. Możesz zachęcić zróżnicowaną populację pożytecznych bakterii do odrodzenia się i utrzymania zdrowia, traktując priorytetowo żywność zawierającą prebiotyki i probiotyki. Warto również ograniczyć cukier i przetworzone produkty przez kilka tygodni, ponieważ mogą one hamować rozwój zdrowych bakterii.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 39

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 324

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1403

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 294

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133500

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5