Ewa_Gotuje

Cytrusowe kulki działają jak odkurzacz w organizmie i poprawiają nastrój. Jak jeść caviar lime?

Wymiecie z organizmu większość szkodliwych toksyn. Choć w Polsce to wciąż mało znany owoc, dla jego prozdrowotnych właściwości warto się nim zainteresować. Co to jest caviar lime i jak wykorzystać go w kuchni? Małe kuleczki zamknięte we wnętrzu do złudzenia przypominają kawior.

Caviar lime - jak wykorzystać w kuchni? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Mogą zdobić talerz lub stać się częścią potrawy. Caviar lime, choć popularny na świecie, w Polsce nie zyskał jeszcze większego rozgłosu. Tymczasem to produkt, który może pomóc w odzyskaniu sił i detoksykacji organizmu. Odkryj, jak jeść owoc i jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime.

Sprawdź także: Rozpuść w wodzie i wypij wieczorem. Szybko zaśniesz, a rano będziesz wypoczęty

Caviar lime - owoc prosto z Australii

Caviar lime rośnie na kolczastym krzewie Citrus australasica. Naturalnie występuje w nadmorskich regionach Australii, szczególnie w lasach tropikalnych. Jadalny owoc był tam wykorzystywany już od lat, głównie do celów gastronomicznych, ale też leczniczych. Dziś coraz chętniej sprzedawany jest komercyjnie również do Europy.

Caviar lime kształtem zbliżony jest do ogórka, czasami pokrzywionego. Najczęściej ma kolor zielonkawy, żółtawy, różowy lub fioletowy. W środku skrywa małe kuleczki, łudząco podobne do kawioru. Przy ugryzieniu pękają w buzi, uwalniając sok. Jadalny miąższ w smaku przypomina limonkę, ale jest nieco bardziej kwaśny.

Jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime?

Jak większość popularnych cytrusów, także ten owoc kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych. Jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Podobnie jak cytryna czy limonka dostarczy sporą dawkę witaminy C. To substancja, która wesprze układ odpornościowy, pomagając w szybkim zwalczeniu wirusów. To także silny antyoksydant, wykazujący działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Witamina C chroni przed rozwojem chorób krążenia, zmniejsza skłonność do krwawienia i stymuluje produkcję kolagenu w organizmie. 

Do właściwości caviar lime można zaliczyć też usuwanie toksyn. Wszystko dzięki obecności pektyn, pełniących funkcję błonnika pokarmowego. Owoc nie tylko rozrusza jelita do lepszej pracy, ale też obniży zbyt wysoki poziom cholesterolu czy ureguluje stężenie cukru we krwi. Co więcej, zawartość pektyn wpłynie też na poczucie sytości - zniknie chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami. Caviar lime ma też właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające nadmiar kwasów. Pomoże więc przy zakwaszeniu organizmu.

Owoc jest niskokaloryczny, bo dostarcza tylko 30 kalorii w 100 gramach. Wśród wartości odżywczych caviar lime należy wymienić w szczególności magnez, potas, wapń i fosfor. Pierwiastki wpływają na zdrowie serca i układu nerwowego, a także gospodarkę wodno-elektrolitową. 

Jak jeść caviar lime?

Zanim odkryjesz, jak wykorzystać w kuchni caviar lime, musisz jeszcze dowiedzieć się, gdzie go kupić? Raczej nie znajdziesz go w polskich supermarketach, ale jest bez problemu dostępny w internetowych sklepach z egzotycznym jedzeniem i zdrową żywnością. Ze względu na import z dalekich regionów, za 50 gramów kuleczek zapłacisz ok. 35 złotych. 

Owoc dociera do Polski już dojrzały i gotowy do spożycia. Jak przechowywać caviar lime? Koniecznie w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Jest to obowiązkowe, zwłaszcza gdy australijski przysmak planujesz wykorzystać dopiero za jakiś czas.

Jak jeść caviar lime? Wystarczy delikatnie przekroić go wzdłuż i wycisnąć kuleczki. W kuchni przyda się zarówno skórka, jak i miąższ. Cytrusowy „kawior” można jeść z powłoczką albo wycisnąć sok.

Caviar lime - jak wykorzystać w kuchni?

Skoro wiesz już, jak jeść caviar lime, to teraz przedstawimy ci kilka propozycji podania. Wbrew pozorom, to bardzo uniwersalny składnik w kuchni. Jak wykorzystać australijski owoc? 

Podobnie jak cytryna, czy limonka rewelacyjnie komponuje się z rybami i owocami morza. Będzie więc świetną dekoracją tatara z łososia, usmażonych przegrzebków czy dorsza pieczonego. Pamiętaj, że możesz użyć kuleczek albo dodać sok z caviar lime do sosu. Owoc wykorzystaj również do wytrawnych przekąsek - dressingu do sałatki lub na kanapkę (np. z awokado).

Choć to mało intuicyjne, owoc sprawdzi się do produkcji dżemów i marmolad. Przełamie słodki smak innych owoców lub będzie słodko-kwaśnym pomysłem na śniadanie. Wspaniale uzupełni też smak i wygląd deserów - dodaj go do lodów, kremów albo ciast. 

To wciąż nie koniec gastronomicznych zastosowań caviar lime. Jak wykorzystać w kuchni ten australijski owoc? Kolejną propozycją jest dodanie go do drinków, lemoniad i napojów orzeźwiających. Zarówno kuleczek, które eksplodują w ustach, jak i soku, który doda kwaskowatości trunkom.

Pamiętaj również o skórce owocu. Można ją wysuszyć i w tej postaci używać jako aromatyczną przyprawę.

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, themom100.com, pl.wikipedia.org, crazy-box.pl, luxfood.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 23

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 260

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1164

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133458

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5