Cold Brew Coffee – kawa idealna na lato

Cold Brew Coffee to kawa parzona na zimno. W ostatnich latach bardzo zyskała na popularności. Nie tylko wielbiciele kawy, ale również poszukiwacze orzeźwiających napojów wybierają kawę parzoną na zimno. Cold Brew Coffee możesz zamówić w sklepie z kawami lub udać się po nią do kawiarni, ale możesz również cieszyć się jej smakiem bez wychodzenia z domu. Sprawdź, jak przyrządzić Cold Brew Coffee samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Parzenie kawy na zimno redukuje gorycz i kwasowość, która jest obecna w kawie parzonej na gorąco, więc nawet jeśli nie przepadasz za smakiem tradycyjnej kawy, spróbuj Cold Brew Coffee.

Jaka jest różnica między Cold Brew Coffee a kawą mrożoną?

Cold Brew Coffee różni się od kawy mrożonej sposobem przygotowania naparu. Kawę mrożoną robi się z tradycyjnego espresso, a więc używa się gorącej wody, a napar zostaje schłodzony. Natomiast do przygotowania Cold Brew Coffee używa się zimnej wody.

Kawa mrożona jest przyrządzana znacznie szybciej, wystarczy kilkanaście minut na jej przygotowanie. Cold Brew Coffee przyrządza się od kilkunastu godzin nawet do doby.

Jak przygotować Cold Brew Coffee?

Do przygotowania Cold Brew Coffee wybierz swoją ulubioną kawę, najlepiej ziarnistą. Zmiel ją przed samym procesem parzenia. Do mielenia kawy najlepiej wybierz młynek z regulacją grubości mielenia. Znajdziesz go w sklepie Konesso, który oferuje młynki w promocyjnych cenach. Do wybranego naczynia (możesz użyć słoika, szklanej butelki lub karafki) wsyp ok. 60 gramów zmielonej kawy i zalej ją 1 litrem chłodnej, filtrowanej wody. Zamieszaj całość i upewnij się, że cała kawa została dokładnie zalana wodą. Zakryj naczynie i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Jeśli chcesz otrzymać mocniejszy, bardziej wyrazisty w smaku napar, możesz zostawić go dłużej, jednak najlepiej nie więcej niż 24 godziny. Po upływie czasu przefiltruj kawę przez zwykły papierowy filtr lub sitko o bardzo drobnych oczkach. Przelej napar do szklanek, dodaj kostki lodu i gotowe.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Smak Cold Brew Coffee możesz urozmaicić, dodając zwykłe mleko lub mleko roślinne. Możesz również wykorzystać syropy do kawy i tworzyć własne kompozycje smakowe. Idealnie sprawdzą się także świeże owoce, np. kawałki słodkich truskawek czy malin lub plastry cytryny albo pomarańczy. Cold Brew Coffee będzie również świetnie smakować ze świeżymi liśćmi mięty.

Do przygotowania napoju na zimno możesz, zamiast kawy, użyć cascary, czyli wysuszonych owoców kawowca. Swoim wyglądem po zaparzeniu przypomina herbatę. Napój będzie miał lekko słodki owocowy smak, a ze względu na zawartość kofeiny będzie równie pobudzający.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24679

30 min
36
30 min
8
30 min
32

Polecane artykuły

Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

2
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1