Ewa_Gotuje

Co zrobić, żeby cytryny nie pleśniały? Banalny, ale skuteczny sposób na przechowywanie cytryn

Kupiłeś zbyt dużo cytryn i część z nich pokryła się nieestetyczną pleśnią? Niestety, popsute owoce należy jak najszybciej wyrzucić. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały. Wystarczy zastosować prosty trik, który uchroni cię przed marnowaniem jedzenia.

Jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cytryny to bardzo zdrowe owoce. Cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C, która wspiera odporność oraz pomaga zapobiegać infekcjom, co jest szczególnie istotne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowo cytryna dostarcza cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz wykazują potencjał przeciwnowotworowy. Zawiera także potas, wapń i magnez, a także błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm. Ponadto cytryna ma działanie wspierające trawienie, korzystnie wpływa na kondycję skóry, a także pomaga dbać o świeży oddech.

Warto więc włączyć cytryny do swojej diety. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio przechowywać je po zakupie. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego cytryny pleśnieją oraz jak tego uniknąć. 

Sprawdź także: Czarne kulki mocy – odtruwają organizm, łagodzą bóle brzucha i jelit. Co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Dlaczego cytryny pleśnieją?

Jeżeli chcesz, aby zakupione przez ciebie cytryny, były zdatne do spożycia jak najdłużej, zwróć uwagę na ich stan już w sklepie. Niejednokrotnie na ich skórce można znaleźć ślady pleśnienia. Dlatego wybieraj tylko jędrne owoce o ładnym zapachu, bez śladów uszkodzeń. Zastanawiasz się, dlaczego cytryny pleśnieją? Najczęstszą przyczyną psucia się cytryn jest ich nieodpowiednie przechowywanie. 

Jak przechowywać cytryny?

Cytryny najlepiej przechowywać osobno, nie wkładając jej do jednej miski z innymi owocami. Możesz trzymać je na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej lub schować je do lodówki. Pamiętaj, aby zapewnić im dostęp powietrza, np. wkładające je do przewiewnego koszyka, ten zabieg zapobiegnie ich pleśnieniu. Warto pamiętać, aby unikać uprzedniego krojenia cytryny w plasterki, lepiej przechowywać je w całości. Świetnym miejscem będzie także chłodna spiżarnia. Unikaj natomiast okolic piekarników czy palników, wysoka temperatura może przyspieszyć psucie się owoców. 

Warto również unikać mycia owoców po przyniesieniu ich do domu, lepszym rozwiązaniem będzie wyczyszczenie ich dopiero przed zjedzeniem. Ponieważ na skórce cytryn znajdują się woski oraz substancje chroniące je przed psuciem. Oczywiście przed spożyciem należy się ich pozbyć, jednak nie ma sensu robić tego zbyt wcześnie. Sposobem na przechowywanie cytryn przez długi czas, nawet do kilku tygodni, jest umycie nieuszkodzonych owoców, a następnie włożenie ich do czystego słoika i zalanie całości wodą. 

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Barszcz z botwinki

Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...

Odsłon: 55

60 min
1
>60 min
11
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 348

15 min
2

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

11