Ewa_Gotuje

Co zrobić ze świątecznymi resztkami?

Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety, bardzo często wiąże się to z tym, że po świętach zostajemy z bardzo dużą ilością resztek, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Po pewnym czasie zaczyna brakować chętnych na świąteczne szynki, a i karp jedzony przez trzeci dzień z rzędu nie smakuje równie dobrze. Ile różnego rodzaju potrawy wytrzymają w naszej lodówce i co zrobić, aby uniknąć ich wyrzucenia?

Najbardziej oczywistym sposobem wydaje się wykorzystanie resztek w innych daniach. W tym wypadku świetnie sprawdzają się zapiekanki i tarty, których farsze możemy dowolnie modyfikować zgodnie z naszymi potrzebami. Będą one doskonałą i prostą w przygotowaniu alternatywą dla bożonarodzeniowych potraw.

 

Czasami jednak zdarza się tak, że niektórych produktów nie możemy natychmiast przetworzyć wykorzystując kreatywne, kulinarne triki. Wówczas z pomocą przychodzi nam zamrażalnik, ale co i jak długo możemy w nim trzymać?


Ryby - to właśnie je powinniśmy zjadać jako pierwsze. Niestety, upieczone ryby źle znoszą zamrażanie i konserwowanie ich w ten sposób jest niemożliwe. Smażone ryby w dobrym stanie przetrwają ok. 4 dni. Najdłużej możemy przechowywać ryby w galarecie oraz te marynowane - powinny wytrzymać około tygodnia.
Mięso - niezjedzone pieczenie i szynki możemy trzymać w lodówce około 4-5 dni. Na szczęście znacznie dłużej, bo nawet pół roku, wytrzymają one w zamrażalniku. Jeśli przed zamrożeniem podzielimy je na mniejsze porcje nie powinniśmy mieć problemy z ich późniejszych wykorzystaniem.
Zupy - barszcze oraz czyste buliony możemy przechowywać w zamrażalce około 2 miesięcy. Je również najlepiej jest podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić w woreczkach. Jeśli zupa zawiera ziemniaki nie nadaje się do mrożenia. Przetrwa około tygodnia w lodówce jeśli zagotowaną przelejemy do wyparzonych słoików.
Pieczywo - jeśli pieczywo się zeschło najlepiej zrobić z niego bułkę tartą. Jeszcze miękkie chleby i bułki najlepiej jest zamrozić, wcześniej szczelnie owijając je folią. Rozmrażamy je w piekarniku lub temperaturze pokojowej.
Wino - możemy je przelać do pojemników na kostki lodu. Zamrożone będą stanowić świetną bazę do drinków, koktajli. W podobny sposób możemy przechowywać tłuszcz pozostały z pieczenia mięs, który będzie stanowił doskonałą podstawę do różnego rodzaju sosów.
Ciasta - zamrożone ciasta wytrzymają około 3 miesięcy. Możemy mrozić wszystkie rodzaje wypieków, także serniki oraz ciasta z kremem. Niezjedzone ciasteczka i pierniczki możemy przechowywać w szczelnych pojemnikach około 2 miesięcy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 107

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 963

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1