Co Polacy wiedzą o białku?

Nawet aktywni Polacy nie kontrolują ilości spożywanego białka. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Arla Protein , aż 56% ankietowanych nie było w stanie wskazać dziennej ilości tego składnika w swojej diecie.

Fot. 123RF/Picsel

Tymczasem białko to podstawowy budulec naszego ciała, niezbędny do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czym tak naprawdę jest i dlaczego powinniśmy je dostarczać?

Białko jest cząstką wszystkich ludzkich tkanek: od mięśni, przez skórę, po wszelkie gruczoły. Jest potrzebne do regulowania ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, utrzymania poziomu hormonów i enzymów, a także odpowiada za obieg różnych substancji w organizmie, np. tlenu, który jest rozprowadzany przez białko zwane hemoglobiną. Ma też pozytywny wpływ na rozwój mięśni i pełni szczególną rolę w procesie dbania o linię. Nic więc dziwnego, że człowiek powinien dostarczać odpowiednią ilość protein w diecie, co w połączeniu z aktywnym trybem życia jest najlepszą drogą do dobrego samopoczucia.

Zalety aktywności fizycznej są powszechnie doceniane, co potwierdza rosnące zainteresowanie usługami instruktorów fitness i dietetyków oraz tłumy podczas plenerowych wydarzeń sportowych, takich jak maratony, czy masy krytyczne. Wzrost świadomości w tym zakresie wskazują dane z badania przeprowadzonego przez Arla Protein wśród uczestników
13. Półmaratonu Warszawskiego. Ponad 90% pytanych uprawia sport regularnie - kilka razy

w tygodniu lub nawet codziennie. Ankietowani najchętniej biegają (81%) i jeżdżą na rowerze (36%), co trzeci wybiera siłownię. Są też świadomi, że wraz ze wzrostem wysiłku fizycznego należy zwracać uwagę na ilość protein spożywanych w diecie (56%), jednak trudno jest im powiedzieć, ile ich przyjmują (56%).

Starając się dostarczać odpowiednie ilości białka najczęściej sięgamy po mięso oraz ryby (70%), przetwory mleczne (68%) i jajka (62%). Niestety wiąże się to też z przyjmowaniem sporych ilości tłuszczy, cholesterolu, a nawet metali ciężkich, dlatego warto wybierać chudsze kawałki mięsa, ograniczyć spożycie pełnotłustych serów i jajek oraz komponować mniejsze porcje, pamiętając o tym, że właściwa suplementacja białka może uwzględniać również dobrze dobrane przekąski.

By mieć pewność, że mimo ograniczeń dieta jest zbilansowana warto wzbogacić ją o dedykowane produkty wysokobiałkowe. Pod marką Arla Protein znajdziemy szeroki wybór jogurtów, serków i milkshake'ów, które w prosty i szybki sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na białko. Produkty wysokoproteinowe to świetne rozwiązanie dla ludzi aktywnych i zabieganych - zawarte w nich 20 g białka pozwala zachować energię przez długi czas. Linię produktów Arla Protein charakteryzuje też niska zawartość cukru i tłuszczu oraz naturalny skład, dzięki czemu można sięgać po nie bez obaw o sylwetkę. Dodatkowym atutem jest też to, że nie zawierają laktozy. A specjalne, wygodne opakowanie produktów Arla Protein sprawia, że swoją porcję białka zawsze masz pod ręką.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1106

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9028

30 min
15
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2